Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Wednesday, December 31, 2014

Bye 2014 !

Salam,

Entry ini entry terakhir untuk 2014. Dah sampai hujung tahun dah kita. Alhamdulillah dan syukur. Banyak peristiwa pahit dan manis yang terjadi sepanjang tahun. Apa pun yang terjadi. Ia sudah menjadi sejarah. Semuanya ketentuan dari ALLAH swt. Memang sudah tertulis takdir kita. Kita hanya berserah pada ALLAH swt. Pada dia kita akan kembali.

So apa yang boleh aku rumuskan untuk tahun 2014 ? Apa yea ? Tak perlu aku coretkan di sini. Biarkan ia menjadi satu tulisan untuk aku simpan sampai ke akhir hayat.

Untuk tahun 2015. Apa yang aku ingin capai ? Memang banyak tapi yang paling pasti, aku ingin menjadi hamba ALLAH yang beriman. Hamba yang mengejar akhirat lebih dari isi dunia ini. Semoga aku istiqamah.

Doakan yea.




Cara mudah melangsaikan hutang kad kredit dari orang pengalaman.

tag google: hutang kad kredit , tips selesai hutang kad kredit, tips mudah langsaikan hutang kad kredit, cara mudah langsaikan hutang kad kredit , ebook langsai hutang kad kredit , bahaya hutang kad kredit , cara senang langsai hutang kad kredit, bayar ansuran hutang kad kredit, teknik hutang kad kredit , teknik mudah langsai hutang kad kredit, bayar hutang hutang kad kredit yang mudah , cerita pengalaman bayar hutang kad kredit , pengalaman hutang kad kredit , kelas hutang kad kredit , hutang kad kredit percuma , buang hutang kad kredit , potong hutang kad kredit , hidup tanpa hutang kad kredit

Adakah anda nak tergolong dari senarai orang muflis ?
Salam,


Zaman sekarang. Kad kredit dah menjadi satu keperluan dalam hidup ini. Kad kredit tanpa sedar boleh menjadi 'musuh' utama kita. Masa mula-mula menggunakan kad kredit ia bagai seorang rakan karib. Senang di gunakan dalam keadaan memerlukan. Apabila semakin hari menjadi sahabat karib, kad kredit akan bertukar ganas menjadi musuh utama kita sehingga kita tak lena tidur dan mandi pun tak basah. Hutang kad kredit yang semakin banyak dan tinggi. Tinggi yang kita rasa sukar untuk kita selesaikan. Dalam fikiran macam mana nak selesaikan hutang kad kredit ini. Ada ke cara mudah untuk menyelesaikan hutang kad kredit. Ada ke cara untuk mengelakkan kerugian berpanjangan semasa melangsaikan hutang kad kredit. Atau ada ke cara cepat untuk melangsaikan hutang kad kredit.

Sememanya cara yang paling senang untuk menyelesaikan hutang kad kredit adalah dengan membayar semua hutang kad kredit tu sekali gus. Lepas bayar terus tutup dan batalkan kad kredit tersebut. Dan hiduplah dengan cara sederhana di atas landasan yang di anjurkan oleh islam.

Tetapi cara di atas tak ramai orang boleh ikut. Mungkin sayang duit tunai untuk bayar semua hutang tersebut. Mungkin takde duit tunai langsung dan macam-macam masalah.

Tetapi ada cara di mana anda boleh menjimatkan hutang kad kredit anda tu. Menjimatkan dengan membayar hutang kad kredit ? Macam mana tu? Begini dengan penerangan yang mudah. Ambil contoh sekiranya anda ada jumlah hutang kad kredit sebanyak RM20,000, anda boleh jimat sehingga 50% jika menggunakan teknik bayaran yang di ajar nanti. Banyak teknik dan cara yang boleh di guna pakai untuk menyelesaikan hutang kad kredit ini dan membantu anda untuk jimat lebih banyak sambil niat anda untuk langsaikan hutang kad kredit ini.



Saya ingin mencadangkan kepada anda beberapa teknik yang akan dapat memberi anda ilmu untuk menyelesaikan hutang kad kredit anda dalam jangka masa cepat dan juga membantu anda berjimat dalam menyelesaikan masalah tersebut.

Saya sudah beli ebook ini dan ia tersangat-sangat membantu saya menyelesaikan hutang kad kredit ini. Sekiranya kita mampu berhutang dan berbelanja ribuan ringgit dan sanggup bayar hutang beribuan kenapa tidak melaburkan sedikit bayaran untuk membeli ebook ini supaya ia dapat membantu kita menyelesaikan perkara yang menghantui kita siang dan malam.

Niat saya hanya kerana ALLAH. Membantu saudara se agama untuk keluar dari belenggu hutang. Ini semua kerana ALLAH swt.

Untuk membeli ebook melangsaikan hutang kad kredit. Sila klik gambar di bawah atau KLIK LANGSAI HUTANG KAD KREDIT.




Tuesday, December 30, 2014

( Kisah benar ) Pengalaman amalan sembahyang tahajud

“Dan pada sebahagian malam hari bersolat Tahajjudlah kamu sebagai suatu ibadat tambahan bagimu; Mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” (Surah Isra’; ayat 79)




Gambar yang saya paparkan adalah petikan dari komen saudara islam kita dalam salah satu laman facebook menjemput rezeki. Bagaimana saudari ini bercerita tentang pengalamannya memohon pertolongan dari ALLAH swt di ketika beliau dalam keadaan kesempitan. Bagaimana kesan dan pengalaman beliau mengamalkan solat tahajud memohon pertolongan dari ALLAH. Segalanya tidak mustahil sekiranya kita tawakal dan berserah pada ALLAH.

Bila baca komen sebegini rupa, terasa betapa jahilnya aku kerana tidak mengamalkan solat sunat tahajud ini. Setiap hari sehingga berpuluh tahun, tidak mengerjakan tahajud. Kita tahu kelebihan dan kekuatan sembahyang tahajud ini dan solat sunat ini di sebut di dalam al quran.

Kita lebih enak di selimut dari bangun solat tahajud di mana ALLAH menyediakan pahala dan ganjaran yang besar pada umat muhammad saw.


Sebuah hadis qudsi tentang fadhilah Tahajud ini, sebagaimana diriwayatkan Bukhari, Muslim, Malik, Turmudzi, dan Abu Dawud, bahwa Rasulullah SAW bersabda, 

''Tuhanmu yang Maha Pemberi Berkah dan Maha Mulia, selalu turun ke langit dunia setiap malam, pada paruh waktu seperti tiga malam terakhir, dan Dia berfirman, 'Barang siapa yang berdoa kepada-Ku maka akan Aku kabulkan, barangsiapa mengajukan permintaan kepada-Ku akan Aku berikan, dan barangsiapa memohon ampun kepada-Ku akan Aku ampuni'.''

Friday, December 12, 2014

Di galakkan kita hadir awal ke masjid untuk solat jumaat.

Rasulullah SAW bersabda: 

“Ketika datangnya Jumaat, Allah mengutus malaikatnya turun ke bumi membawa kalam daripada emas dan kertas daripada perak, untuk mencatat nama siapa yang masuk ke masjid. Selesai mengerjakan solat Jumaat, malaikat itu kembali ke langit, lalu melaporkannya kepada Allah: “Wahai Tuhan kami, kami sudah mencatat siapa yang masuk masjid dan bersolat Jumaat.” Lalu Allah Taala menjawab: “Wahai malaikat-Ku, demi Kemuliaan-Ku dan demi Kebesaran-Ku, sesungguhnya sudah Aku ampuni segala dosa mereka.” 

(Raunaqul-Majalis)


Monday, December 8, 2014

Ini bukan perli tapi kenyataan.



Realiti sekarang.



Tuesday, December 2, 2014

Apakah tanaman yang lebih baik ?

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bertemu dengannya. Dia sedang menanam tanaman, lalu Rasulullah bertanya, "Apa yang sedang engkau tanam ?" Aku menjawab, "Satu tanaman wahai Rasulullah"

Rasulullah bersabda, "Mahukah aku beritahu tanaman yang lebih baik dari ini ?" Tanaman itu ialah Subhanallah, Walhamdulillah, Walailaha illallah, Wallahu Akbar (Maha suci Allah, segala puji bagi-Nya. Tiada Tuhan selain Allah, Allah Maha Besar). Setiap satu bacaan akan ditanam untukmu sebatang pokok di Syurga. (HR At Tirmidzi)

Saturday, November 29, 2014

Tabung dan Sedekah Subuh

Sedekah tidak mengurangi Rezeki 

 Allah (S.W.T.) berfirman dalam surat Saba bahwa Allah (S.W.T.) akan mengganti sedekah yang kita keluarkan: "Katakanlah: 'Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya)'. Dan barang apa saja yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantinya dan Dialah Pemberi rezki yang sebaik-baiknya." (Q.S. Saba 34:39)


Salam,

Saya dah acapkali membaca perihal sedekah subuh. Sebelum ini saya tak pernah terbaca atau terdengar tentang sedekah subuh. Dengarnya sedekah subuh ini adalah salah satu amalan yang sangat bagus terutama tentang perihal menjemput rezeki. Sekali baca kita di fahamkan dengan bersedekah di awal pagi iaitu selepas waktu subuh dan sebelum waktu syuruk. Pada mulanya saya tak faham macam mana nak bersedekah di waktu selepas solat subuh sedangkan pada waktu tersebut sudah semestinya kita sibuk dengan jadual harian dan macam mana nak cari orang yang boleh menerima sedekah kita di awal-awal pagi subuh.

Sebenarnya cara dia mudah sahaja untuk sedekah subuh. Iaitu kita sediakan tabung khas. Tak kisah la tabung tu macam mana rupanya tetapi asalkan tabung itu boleh kita simpan dan masukkan duit ke dapam tabung tu. Amalannya pun mudah, iaitu selepas solat fardhu subuh dan sebelum masuk waktu syuruk, kita masukkan sejumlah wang ke dalam tabung itu. Niatkan dalam hati duit ini untuk bersedekah kerana ALLAH swt. Tak kisah berapa jumlah setiap hari yang korang masukkan asalkan niat kerana ALLAH swt.

Rasulullah saw. bersabda : Setiap hari, dimana para hamba memasuki waktu pagi, pasti ada dua malaikat yang turun. Satu diantara keduanya berdoa : “Ya Allah, berikanlah ganti kepada orang yang berinfak”, dan yang satu lagi berdoa : “Ya Allah, berikanlah kemusnahan (kerugian) kepada orang yang enggan berinfak” [HR. Bukhari & Muslim-542] 

Selepas dah amalkan masukkan duit ke dalam tabung itu, korang plan la dalam jangka masa sebulan ke, korang amik duit itu dan sedekahkan kepada yang memerlukan. Cari la pusat2 jagaan anak yatim ke, pusat jagaan orang tua2 ke atau cari la keluarga yang miskin dan sebagainya lah asalkan orang yang menerima duit sedekah subuh korang tu adalah benar-benar memerlukan duit itu. Niat kan dalam diri agar ALLAH bantu dan memudahkan urusan korang. Sekarang ni kan zaman teknologi, maklumat di hujung jari. Korang boleh google dan cari pusat jagaan ini dan dapatkan nombor pusat tersebut. Kalau sangsi pusat tu, terus telefon bertanya tentang kegiatan pusat jagaan yang korang jumpa kat internet tu. Bila dah pasti dan sahih tentang maklumat tu, korang boleh transfer duit tu secara online. Mudahkan. Tak perlu korang nak drive jauh-jauh semata-mata nak sedekahkan duit ini. Gunakan teknologi itu sebaiknya. Yang penting NIAT KERANA ALLAH.

Jadi ulang amalan ini selama korang hidup. Jangan putuskan amalan ini. Walaupun korang sesak macam mana pun, masukkan sejumpah yang korang mampu.

Di bawah adalah screenshot cerita benar mereka yang sudah melakukan sedekah tabung subuh. Jangan kita banyak bagi alasan untuk melakukan amalan ini yea. Kalau kita mampu mengeluarkan duit beribu-ribu untuk bayar hutang kereta, rumah dan bil kenapa kita merungut untuk mengamalkan sedekah ini yang sangat-sangat di tuntut oleh ISLAM. Fikir - fikirkan lah yea.





Wednesday, November 26, 2014

Harga Tiket Ice Skating di IOI City Mall Putrajaya

Salam,

Sambungan lagi cerita tentang pembukaan kompleks IOI City Mall Putrajaya, salah satu tarikan di kompleks IOI City Mall Putrajaya adalah ice skating. Memang menarik. Tak silap aku ice skating selain dari IOI city mall ni ada kan sunway piramid. Mesti ada nak tahu harga tiket ice skating nie. Masa aku beli ni, harga tiket RM28 perseorangan. Dengarnya harga tiket ice skating sebenarnya RM23 sahaja. Tetapi sebab cuti sekolah harga jadi RM28. Itu baru harga tiket masuk ice skating. Tiada sewa kasut ice skating kena bayar. Mungkin harga kasut tu dah masuk dalam harga tiket. Kita ada pilihan beli sarung tangan dan stokin. Kalau korang ada stokin dan sarung tangan sendiri elok bawak sendiri.

Bila dah masuk kawasan ice skating tu, korang boleh main dari mula korang masuk ice skating tu sampai la pukul 10 malam. Korang tak boleh keluar dari kawasan ice skating tu kecuali keluar di kawasan yang di sediakan. Kalau korang keluar, korang di kira dah tak di benarkan masuk dan kena beli tiket lain yea. Hihihi.

Untuk ahli keluarga yang tak main ice skating, ada tempat duduk khas di sediakan sambil menunggu ahli keluarga yang lain main ice skating. Tetapi korang kena bayar extra RM5 sahaja. Tapi aku tak sure RM5 ni ikut per head atau per group. Nanti korang tanya la kat tiket kaunter tu yea.

Semoga korang enjoy la yea. Sesekali buang duit sikit untuk ahli keluarga apa salahnya kan. Hihihi.








Tuesday, November 25, 2014

(Gambar) Jalan2 di IOI City Mall Putrajaya baru buka !

Salam,

IOI City mall Putrajaya, satu lagi pasaraya yang baru bina dan buka. Kalau tak silap aku kat putrajaya tu ada pasaraya Alamanda sahaja. Aku pun dah naik boring dengan Alamanda tu. Baru baru ini ada komen dari sahabat facebook kompleks IOI City mall Putrajaya dah di buka pada orang ramai. Teruja jugak la kan. Orang kuala lumpur terutamanya sangat teruja dengan kompleks shoping yang baru. Hehehe. Baru la bertambah happening kat putrajaya tu bila IOI City mall Putrajaya ni dah di buka.

Aku pergi last week, bawak anak buah aku jalan jalan sempena cuti sekolah. Teringat komen dari sahabat facebook kata memang ramai orang. Dalam kepala aku fikir parking je. Jangan la susah nak dapat parking. Lastly aku decide keluar rumah pukul 11 pagi. Target dapat sampai IOI City mall Putrajaya awal dan dapat parking. Jarak rumah aku ke IOI City mall Putrajaya tak jauh dalam 15-20 minit perjalanan kalau tak jem.

Alhamdulillah sampai sana kereta dah mula berduyun duyun nak masuk IOI City mall Putrajaya, tetapi masih terkawal. Masuk kawasan parking, tak payah amik tiket parking. Maybe belum di kenakan bayaran masuk kot. Baru bukak kan. Mesti lah promote sebagai daya penarik. Dah ramai nanti baru lah kena bayar parking. Hehehe. Masuk je parking, aku terus ke level P3. P1 dan P2 nampak dah penuh. Bayangkan kul 11.30 dah penuh. Kalau lewat datang selepas zuhur katakan, lagi berderet la nak beratur cari parking.

Dapat jugak la parking nya. Berhampiran dengan pintu utama masuk ke lobby IOI City mall Putrajaya dan P3. Aku rasa parking sana luas, cuma aku tak berapa perasaan pintu masuk dan keluar berapa banyak. Kalau tak banyak, memang naya la kalau waktu peak hour orang nak keluar atau masuk pasti jem menyengat. Hehehe.

Dari P3 ke main level IOI City mall Putrajaya naik lif pun ada atau naik tangga automatik pun ada. Aku pilih tangga automatik. Naik lift boleh tapi orang lain lebih excited naik lift dari aku. kekeke.

First impression bila masuk ruang lega IOI City mall Putrajaya adalah, banyak nya kedai fastfood dan yang paling aku tertarik adalah kedai nandos. Kedai nandos kali ini adalah unik bagi aku kerana dia punya rekabentuk dalaman lain dari tempat yang aku selalu pergi. Memang unik la. Nanti aku share yea.
Aku boleh katakan komplek IOI City mall Putrajaya macam the gardens pun ada. Memang rekabentuk dia saling tak tumpah macam the garden. Tapi IOI City mall Putrajaya lebih besar dan luas la dari the gardens mid valley ni. 

Apa-apa pun dah banyak kedai yang bukak. Selain dari kedai shoping, ada jugak ice skating. Cuma  masa aku pergi tu food court dia tak bukak lagi. Jadi kena la layan kat fastfood kat bahagian bawah dulu. Fast food kat bahagian atas. Surau ada kat IOI City mall Putrajaya. Yang aku tahu dia kat tingkat atas sekali dan kat bahagian hujung sekali. Kalau korang dari hujung bertentangan dan berjalan kaki ke surau, memang la jauh ya amat. Jadi korang pepandai la plan-plan arah jenjalan kau. Hehehe.

IOI City mall Putrajaya salah satu lagi daya penarik dekat putrajaya. Kadang-kadang aku rasa kering idea nak pergi mana kat putrajaya tu. So korang layan la gambar-gambar di bawah nie yea.

Adios.


















Friday, November 14, 2014

Kehebatan bersedekah (kisah sebenar)


Syaitan itu menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau menderma), dan ia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji (bersifat bakhil kedekut); sedang Allah menjanjikan kamu (dengan) keampunan daripadaNya serta kelebihan kurniaNya. Dan (ingatlah), Allah Maha Luas limpah rahmatNya, lagi sentiasa Meliputi PengetahuanNya. 

(Al-Baqarah 2:268)





Thursday, November 13, 2014

Aku semakin jauh dari ALLAH ke ?

Salam,


Aku sanggup beratur membeli tiket wayang, tiket bola sepak, tiket hiburan. 
Sanggup berdiri berjam-jam lamanya dengan tekak dahaga. 
Sanggup berdiri di tengah panas terik dan hujan. 
Sanggup berasak dan beratur dan berpanas. 
Sanggup bergaduh dengan orang lain kerana sekeping tiket.
Sanggup menipu orang lain.


Aku sanggup keluar duit beli gadjet terkini dan terbaru. 
Sanggup membayar hutang beribu-ribu. 
Sanggup membuat pinjaman peribadi. 
Aku sanggup mengeluarkan belanja untuk bercuti dalam negeri dan keluar negara. 
Aku sanggup berhutang bertahun-tahun lamanya.


Aku sanggup duduk dan mengadap komputer selama yang mungkin. 
Aku sanggup menonton televisyen.
Aku sanggup mengikuti rancangan terkini dan hiburan dan nyanyian artis-artis. 
Aku sanggup menggilai dan taksub kepada penyanyi.


Di mana sanggup aku pada

SOLAT
PUASA
AL QURAN
ZAKAT
SEDEKAH
BERJEMAAH
MAJLIS ILMU

Sungguh aku jauh.


Wednesday, November 12, 2014

Bagaimana menangani kesedihan dan kemurungan ?

Salam,

Sekarang ni pelbagai perkara jenayah, melapetaka, bencana dan sebagainya berlaku di sekeliling kita. Kita di hidangkan dengan berita-berita tersebut samada di media sosial atau di tv. Mungkin ada perkara tersebut berlaku terjadi ke atas kita, saudara mara kita, jiran tetangga kita atau orang yang kita kenal sebelum ini.

Apa yang berlaku di sekeliling ini sedikit sebanyak menggugat atau menyentuh hati perasaan kita. Kita akan sedih, risau, bimbang lebih-lebih lagi ia berlaku ke atas kita dan kaum keluarga rapat kita.

Bila kita sedih dan murung, kita akan berputus asa. Berputus asa untuk kembali 'kuat' untuk menempuh dugaan dan cubaan yang bertimpa pada kita. Kita tiada dorongan dan semangat. Bagaikan kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi.

Jangan lah kita mempunyai sifat putus asa. Kita ada ALLAH. Kita ada tuhan.

Ada satu kisah (surah) dalam AL QURAN yang boleh jadikan kita bersemangat dan kuat kembali. Kembali kepada tuhan kita ALLAH swt. 

Surah apa?

Surah Yusuf ( Surah ke 12 ). Baca dan fahami bahagian di mana apabila nabi Yaakob a.s kehilangan anak kesayangannya iaitu nabi Yusuf a.s. Antara doa Nabi Yaakob adalah.


(Nabi Yaakub) menjawab: “Sesungguhnya aku hanyalah mengadukan kesusahan dan dukacitaku kepada Allah dan aku mengetahui (dengan perantaraan wahyu) dari Allah, apa yang kamu tidak mengetahuinya. 

Wahai anak-anakku! Pergilah dan intiplah khabar berita mengenai Yusuf dan saudaranya (Bunyamin), dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir”.


Yang paling utama apabila kita ada masalah apa sahaja. Yang pertama patut kita lakukan adalah KITA ADU PADA ALLAH. KITA BERITAHU PADA ALLAH. KITA MERAYU PADA ALLAH. Bukan pada facebook,  twitter, rakan, kaum keluarga dan sebagainya. Itu yang sebaik-baiknya.

Jangan lupa baca tafsir AL QURAN surah Yusuf ( surah ke 12 ). Baca tafsirnya sampai habis. Ulang-ulang surah itu sehingga kita faham apa yang ALLAH ingin beritahu pada kita. Ambil pengajaran di sebalik surah tersebut.


Tuesday, November 11, 2014

Ingin ALLAH mengampuni dosa kamu ?

Kisah seorang sahabat yang merasa amat berdosa setelah mencium seorang perempuan yang masuk ke dalam kedainya, lalu berjumpa Rasulullah s.a.w. Dari Anas r.a. katanya “Seorang laki-laki datang kepada Nabi s.a.w. lalu berkata: “Ya, Rasulullah! Aku telah melanggar hukum. Maka tegakkanlah hukum atas diriku. (hukumlah aku)!” Kata Anas, “Ketika itu telah masuk waktu sembahyang, maka dia sembahyang berjemaah bersama-sama dengan Rasulullah s.a.w. Setelah selesai sembahyang, dia berkata lagi kepada Baginda, “Ya, Rasulullah!. Aku telah melanggar hukum. Maka tegakkanlah hukum atas diriku sesuai dengan Kitab Allah.”. Tanya Rasulullah s.a.w. “Apakah engkau tadi sembahyang berjemaah bersama-sama kami?. Jawabnya “Ya!”. Sabda Rasulullah s.a.w. “Nescaya Allah mengampuni engkau.”

Thursday, November 6, 2014

Senarai kelebihan membaca dan beramal dengan AL QURAN


Terdapat 15 kebaikan-kebaikan al-Quran di dalam hadis-hadis sahih :

Pertama : Al-Quran akan menjadi syafaat dihari akhirat.
Daripada Abu Umamah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda:
“Bacalah al-Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya”. (Hadis Riwayat Muslim)

Kedua : Al-Quran sebagai pembela (mempertahankan) orang yang membacanya dihari akhirat.
Daripada Nawwas Bin Sam’an r.a. telah berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda : “Di hari akhirat kelak akan didatangkan al-Quran dan orang yang membaca dan mengamalkan isi kandungannya, didahului dengan Surah Al Baqarah dan Surah Ali-Imraan, kedua-dua surah ini menghujah ( mempertahankan ) orang yang membaca dan mengamalkannya”. (Hadis Riwayat Muslim)

Ketiga : Sebaik-baik amalan adalah orang yang belajar dan mengajarkan al-Quran.
Daripada Osman Bin ‘Affan r.a. telah berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda : “Sebaik manusia di antara kamu orang yang mempelajari al-Quran dan mengajarnya kepada orang lain”.
(Hadis Riwayat Bukhari)

Keempat : Membaca al-Quran dan susah menyebutnya mendapat dua pahala.
Daripada Aisyah r.a. telah berkata: Bersabda Rasulullah S.A.W. : “Orang yang membaca al-Quran dan susah untuk menyebut ayatnya ia mendapat dua pahala”.
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kelima : Mukmin yang membaca al-Quran umpama buah yang harum dan sedap rasanya.
Daripada Abu Musa Al Asy’ari r.a. telah berkata : Rasulullah S.A.W. bersabda : “Umpama orang mukmin yang membaca al-Quran seperti buah Utrujjah ( seperti limau besar ) baunya wangi dan rasanya sedap. Umpama orang mukmin yang tidak membaca al-Quran seperti buah tamar tidak ada bau dan rasanya manis, dan umpama orang munafik yang membaca al- Quran seperti Raihanah (sejenis pokok) baunya wangi dan rasanya pahit dan umpama orang munafik yang tidak membaca al-Quran seperti buah labu yang tiada bau dan rasanya pahit”.
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Keenam : Allah SWT mengangkat martabat golongan yang membaca al-Quran.
Daripada Omar Bin Al Khattab r.a. Bahawa Nabi Muhammad S.A.W. bersabda: “Sesungguhnya Allah mengangkat martabat beberapa golongan dan merendahkan martabat yang lain dengan sebab al-Quran”.(Hadis Riwayat Muslim)

Ketujuh : Kefahaman yang sahih tentang al-Quran akan menjadi contoh ikutan.
Daripada Ibnu Omar r.a. daripada Nabi Muhammad S.A.W. telah bersabda:
“Tidak boleh berhasad dengki kecuali di dalam dua perkara : Lelaki yang dianugerahkan kefahaman yang sahih tentang al-Quran, ia menunaikan ibadat siang dan malam , lelaki yang dianugerahkan kemewahan harta lalu dinafkahkannya siang dan malam”.
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kelapan : Membaca al-Quran akan mendapat ketenangan (sakinah)
Daripada Barra’ dan daripada ‘Azib r.a. telah berkata : “Seorang lelaki membaca Surah Al Kahfi dan di sisinya seekor kuda yang diikat dengan dua tali, maka awan di langit mula melindunginya dan semakin hampir, dan kudanya mula menjauhinya. Apabila menjelang pagi beliau pergi berjumpa Nabi Muhammad S.A.W. dan menceritakan peristiwa tersebut maka baginda bersabda : Itulah ( sakinah ) ketenangan yang turun disebabkan bacaan al-Quran”.
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kesembilan : Sesiapa yang tidak mengingati ayat-ayat al-Quran umpama rumah yang roboh.
Daripada Ibnu ‘Abbas r.a. beliau berkata : Rasulullah S.A.W. bersabda : “Sesungguhnya orang yang tidak ada di dalam ingatannya sesuatu pun daripada ayat al-Quran seperti rumah yang roboh”. (Hadis Riwayat Tarmizi dan beliau berkata: Hadis ini hasan sahih)

Kesepuluh : Membaca dan memperelokkan bacaan al-Quran akan mendapat kebaikannya.
Daripada Abdullah Bin ‘Umru Bin Al ‘As r.a. Nabi Muhammad S.A.W. bersabda :
“Satu masa nanti akan dikatakan kepada orang yang membaca al-Quran: Bacalah, perbaikkilah dan perelokkanlah bacaan al-Quran sepertimana engkau memperelokkan urusan di dunia, sesungguhnya tempat engkau akan ditentukan di akhir ayat yang engkau bacakan”. ( Hadis Riwayat Abu Daud dan Tarmizi dan beliau berkata : Hadis ini hasan sahih )

Kesebelas : Membaca beberapa ayat al-Quran lebih baik daripada mendapat unta yang gemuk.
Daripada ‘Uqbah Bin ‘Amir r.a. menceritakan : Rasulullah S.A.W keluar dan kami berada di tempat duduk masjid yang beratap. Maka beliau bersabda: “Siapakah di antara kamu yang suka keluar di pagi hari pada setiap hari menuju ke Buthan atau ‘Atiq, dan dia mengambil darinya dua ekor unta yang gemuk dalam keadaan dia tidak melakukan dosa dan tidak putus hubungan silaturrahim”. Kami menjawab : “Kami suka demikian itu. Sabda Rasulullah S.A.W : “Kenapakah kamu tidak pergi ke masjid belajar atau membaca dua ayat Al Quran lebih baik dari dua ekor unta, tiga ayat lebih baik dari tiga ekor, empat ayat lebih baik dari empat ekor unta demikianlah seterusnya mengikut bilangan ayatnya”. (Hadis Riwayat Muslim)

Kedua belas : Sesiapa yang lebih fasih memebaca al-Quran lebih layak menjadi imam solat berjemaah.
Daripada Ibnu Mas’ud r.a bahawa Nabi Muhammad S.A.W bersabda : Orang yang paling layak mengimami kaum di dalam sembahyang ialah mereka yang terfasih membaca al-Quran”. (Hadis Riwayat Muslim )

Ketiga belas : Nabi SAW mengutamakan sahabat yang paling kuat berpegang teguh kepada al-Quran untuk dikebumikan jenazah mereka.
Daripada Jabir Bin Abdullah r.a. bahawa Nabi Muhammad S.A.W. menghimpun antara dua lelaki yang terbunuh di peperangan Uhud kemudian baginda bersabda : “Yang mana satukah antara keduanya yang paling kuat berpegang teguh dengan al-Quran maka apabila aku tunjukkan kepada salah seorang daripada keduanya maka dialah orang yang pertama masuk ke liang lahad”. (Hadis Riwayat Bukhari, Tarmizi, Nasa’ie dan Ibnu Majah)

Keempat belas : Kelebihan berdoa selepas membaca al-Quran.
Daripada ‘Imran Bin Husain Bahawa beliau lalu di hadapan qari yang sedang membaca al-Quran kemudian dia berdoa kepada Allah kemudian ia kembali membaca kemudian ia berkata aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda : “Barangsiapa yang membaca al-Quran maka berdoalah kepada Allah dengan al-Quran maka sesungguhnya akan datang beberapa kaum yang membaca al-Quran dan mereka berdoa dengannya”.
(Hadis Riwayat Tarmizi, beliau berkata : Hadis ini hasan)

Kelima belas : Setiap satu huruf membaca al-Quran akan mendapat sepuluh ganjaran pahala.
Daripada Ibnu Mas’ud r.a. ia berkata : “Barangsiapa yang membaca satu huruf daripada al- Quran maka baginya satu kebaikan, satu kebaikan menyamai dengan sepuluh pahala, aku tidak bermaksud : Alif , Lam , Mim ialah satu huruf, tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf”.(Hadis Riwayat Ad Darimi Tarmizi, beliau berkata hadis ini hasan sahih)

Sahabat yang dimuliakan,
Marilah kita menjadikan al-Quran sebagai peduman hidup kita , apabila kita sentiasa menjadikannya sebagai panduan dan peraturan hidup kita tidak akan sesat dan sentiasa mendapat pimpinan daripada Allah S.W.T. Al-Quran juga merupakan senjata yang paling berkesan untuk membersihkan jiwa dan menyinarkannya.

Dalam sebuah hadis Rasulullah S.A.W.bersabda : Daripada Ibnu Umar r.a berkata:
“Rasulullah S.A.W. telah bersabda maksudnya : "Hati manusia akan berkarat seperti besi yang dikaratkan oleh air". Apakah cara untuk menjadikan hati bersinar semula. Kata baginda lagi, " Dengan banyak mengingati mati dan membaca al-Quran.”

Tips menghafal al quran cara mudah

Salam,

AL QURAN, kitab yang di turunkan dari ALLAH swt kepada MUHAMMAD saw untuk menjadi panduan kehidupan dan kegunaan umat nabi MUHAMMAD saw. Ia merangkumi panduan kehidupan duniawi dan bekalan untuk akhirat kelak.

Berapa ramai antara kita beriman kepada AL QURAN ?
Berapa ramai antara kita membaca AL QURAN ?
Berapa ramai antara kita menghafal AL QURAN ?

Cuba lah para pembaca berfikir sendiri, adakah dalam fikiran saudara berlegar-legar persoalan di atas ? Renung-renungkah lah.


Wednesday, October 29, 2014

Panduan dan cara berdoa kepada allah (sumber dari al quran)

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. (Al-Baqarah 2:186)


Dan demi sesungguhnya Kami telah utuskan Rasul-rasul kepada umat-umat yang dahulu daripadamu (lalu mereka mendustakannya), maka Kami seksakan mereka dengan kebuluran dan penyakit, supaya mereka berdoa (kepada Kami) dangan merendah diri (serta insaf dan bertaubat). (Al-An'aam 6:42)

Maka alangkah eloknya kalau mereka berdoa kepada Kami dengan merendah diri (serta insaf dan bertaubat) ketika mereka ditimpa azab Kami? Tetapi yang sebenarnya hati mereka keras (tidak mahu menerima kebenaran), dan Syaitan pula memperelokkan pada (pandangan) mereka apa yang mereka telah lakukan. (Al-An'aam 6:43)

Katakanlah: "Siapakah yang menyelamatkan kamu dari bencana-bencana di darat dan di laut? (Ketika) kamu berdoa merayu kepadaNya dengan merendah diri (secara terbuka) dan secara bersembunyi, (dengan berkata): "Demi sesungguhnya jika Allah selamatkan kami dari bencana ini nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang bersyukur". (Al-An'aam 6:63)

Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan-lahan. Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas. (Al-A'raaf 7:55)

Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya, dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya. (Al-A'raaf 7:56)

Dan Allah mempunyai nama-nama yang baik (yang mulia), maka serulah (dan berdoalah) kepadaNya dengan menyebut nama-nama itu, dan pulaukanlah orang-orang yang berpaling dari kebenaran dalam masa menggunakan nama-namaNya. Mereka akan mendapat balasan mengenai apa yang mereka telah kerjakan. (Al-A'raaf 7:180)

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu bertemu dengan sesuatu pasukan (musuh) maka hendaklah kamu tetap teguh menghadapinya, dan sebutlah serta ingatilah Allah (dengan doa) banyak-banyak, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan). (Al-Anfaal 8:45)

Dia lah yang menjalankan kamu di darat dan di laut (dengan diberi kemudahan menggunakan berbagai jenis kenderaan); sehingga apabila kamu berada di dalam bahtera, dan bahtera itu pula bergerak laju membawa penumpang-penumpangnya dengan tiupan angin yang baik, dan mereka pun bersukacita dengannya; tiba-tiba datanglah kepadanya angin ribut yang kencang, dan mereka pula didatangi ombak menimpa dari segala penjuru, serta mereka percaya bahawa mereka diliputi oleh bahaya; pada saat itu mereka semua berdoa kepada Allah dengan mengikhlaskan kepercayaan mereka kepadaNya semata-mata (sambil merayu dengan berkata): "Demi sesungguhnya! jika Engkau (Ya Allah) selamatkan kami dari bahaya ini, kami tetap menjadi orang-orang yang bersyukur". (Yunus 10:22)

Allah berfirman: "Sesungguhnya telah dikabulkan doa kamu berdua; oleh itu hendaklah kamu tetap (menjalankan perintahKu seterusnya), dan janganlah kamu menurut jalan orang-orang yang tidak mengetahui (peraturan janjiKu)". (Yunus 10:89)

Katakanlah (wahai Muhammad): "Serulah nama " Allah" atau nama "Ar-Rahman", yang mana sahaja kamu serukan (dari kedua-dua nama itu adalah baik belaka); kerana Allah mempunyai banyak nama-nama yang baik serta mulia". Dan janganlah engkau nyaringkan bacaan doa atau sembahyangmu, juga janganlah engkau perlahankannya, dan gunakanlah sahaja satu cara yang sederhana antara itu. (Al-Israa' 17:110)

(Ingatkanlah peristiwa) ketika Nabi Zakaria berdoa kepada tuhannya dengan doa permohonan secara perlahan. (Maryam 19:3)

Dan jika engkau menyaringkan suara dengan doa permohonanmu, (maka yang demikian tidaklah perlu), kerana sesungguhnya Allah mengetahui segala rahsia dan segala yang tersembunyi. (Taha 20:7)

Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Ayub, ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani". (Al-Anbiyaa' 21:83)

Maka Kami perkenankan doanya, dan Kami kurniakan kepadanya (anaknya) Yahya, dan Kami perelokkan keadaan isterinya yang mandul, (untuk melahirkan anak) baginya. (Kami limpahkan berbagai ihsan kepada Rasul-rasul itu ialah kerana) sesungguhnya mereka sentiasa berlumba-lumba dalam mengerjakan kebaikan, dan sentiasa berdoa kepada kami dengan penuh harapan serta gerun takut; dan mereka pula sentiasa khusyuk (dan taat) kepada Kami. (Al-Anbiyaa' 21:90)

Dan sesungguhnya Kami telah menimpakan mereka dengan azab (di dunia), maka mereka tidak juga tunduk patuh kepada Tuhan mereka dan tidak pula berdoa kepadaNya dengan merendah diri (serta insaf dan bertaubat); (Al-Mu'minuun 23:76)

Dalam pada itu, apabila mereka naik bahtera (lalu menemui sesuatu bahaya di laut), mereka memohon pertolongan kepada Allah dengan doa yang tulus ikhlas kepadaNya. Kemudian setelah Allah menyelamatkan mereka (naik) ke darat, mereka berlaku syirik kepadaNya. (Al-'Ankabuut 29:65)

Dan apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, mereka segera berdoa kepada Tuhan mereka dengan keadaan rujuk kembali bertaubat kepadaNya; kemudian apabila Allah memberi mereka merasai sesuatu rahmat daripadaNya, tiba-tiba sebahagian dari mereka mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Tuhannya; (Ar-Ruum 30:33)

Dan (orang-orang yang tidak bersifat demikian) apabila mereka dirempuh serta diliputi oleh ombak yang besar seperti kelompok-kelompok awan menyerkup, pada saat itu mereka semua berdoa kepada Allah dengan mengikhlaskan kepercayaan mereka kepadaNya semata-mata. Kemudian bila sahaja Allah menyelamatkan mereka ke darat maka sebahagian sahaja di antara mereka yang bersikap adil (lalu bersyukur kepada Allah serta mengesakanNya). Dan sememangnya tiada yang mengingkari bukti-bukti kemurahan Kami melainkan tiap-tiap orang yang bersifat pemungkir janji, lagi amat tidak mengenang budi. (Luqman 31:32)

Mereka merenggangkan diri dari tempat tidur, (sedikit sangat tidur, kerana mengerjakan sembahyang tahajjud dan amal-amal soleh); mereka sentiasa berdoa kepada Tuhan mereka dengan perasaan takut (akan kemurkaanNya) serta dengan perasaan ingin memperolehi lagi (keredaanNya); dan mereka selalu pula mendermakan sebahagian dari apa yang Kami beri kepada mereka. (As-Sajdah 32:16)

Dan demi sesungguhnya, Nabi Nuh telah berdoa merayu kepada Kami (memohon pertolongan), maka Kami adalah sebaik-baik yang kabulkan doa permohonan. (As-Saaffaat 37:75)

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba Kami: Nabi Ayub ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: " Sesungguhnya aku diganggu oleh Syaitan dengan (hasutannya semasa aku ditimpa) kesusahan dan azab seksa (penyakit)". (Saad 38:41)



Tuesday, October 28, 2014

Bagaimana untuk mendapat hati yang tenang.

Salam,

Kalau kita perhatikan kehidupan keliling kita pada zaman ini iaitu zaman penghujung usia bumi ini, pelbagai perkara atau pelbagai peristiwa yang berlaku di sekeliling kita akan mengusik ketenangan dan ketenteraman hati kita. Semua peristiwa itu sedikit atau sebanyak mengganggu hati kita.

Sebagai contoh, tentang kos kehidupan yang semakin tinggi dan semakin meningkat. Keperluan hidup yang semakin tertekan. Penambahan keperluan sokongan untuk hidup menjadikan kita mula memikirkan jalan yang terbaik untuk menambah pendapatan. Setiap tahun kita bertukar kerja supaya dapat meningkat jumlah gaji kita agar dapat menampung keperluan hidup. Tetapi saban hari dan saban tahun, pendapatan kita masih tidak cukup. Hati mula menjadi tidak tenteram. Bila hati tidak tenteram, keupayaan untuk berfikir rasional dan keupayaan untuk buat pertimbangan hidup menjadi lebih sukar.

Bila hati tidak tenang, kita mula akan berubah kepada yang lebih negatif dari positif. Kita semakin hilang pertimbangan. Membuat satu keputusan yang menyalahi suruhan agama. Kita menjadi tertekan dan kita semkin jauh dari suruhan agama.

Tetapi manusia ini pelupa di mana, ALLAH dah beri 'ubat' bagaimana untuk merawat hati yang sedang bergelora. Hati yang sedang bercelaru dengan masalah. Apabila hati tidak tenang, masalah akan timbul.

Bagaimana untuk mendapat hati yang tenang. Jawapannya adalah buka AL QURAN. Terdapat frman ALLAH swt tentang bagaimana untuk hari tenang.



"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia. (Ar-Ra'd 13:28)


Zikrullah. Amalan yang mudah tetapi tidak banyak yang mengetahui dan tidak banyak yang mengamalkannya.

Manusia apabila hati tidak tenang, mereka akan mencari ketenangan dengan :-


  • bercuti berhari-hari
  • shopping
  • duduk depan tv selama boleh
  • mencari hiburan di tempat terlarang seperti disko/club
  • mengambil bahan terlarang seperti dadah/arak dan seumpama dengannya.
  • dan macam macam lagi la.

Jadi kepada sahabat. Buka AL-QURAN. Baca dan fahami maksud bacaan itu. Dekatkan diri kepada ALLAH. Kepada pencipta kita. Bukankan kita WAJIB 'merujuk' kembali kepada ALLAH PENCIPTA KITA apabila kita menghadapi masalah hati yg tidak tenang.

Kalau kita manusia yang mencipta sesuatu yang orang lain tidak boleh cipta, apabila ia rosak sudah tentu kita perlu membaikinya dan sudah tentu kita mencari siapa yang menciptakannya.

Begitu la kita memerlukan ALLAH swt.



Wednesday, October 22, 2014

AL Quran // Hadis // Imam (ulama)



MENGAPA TIDAK TERUS MINUM DARINYA?? 
HEBAT KIASAN ULAMAK..MEMANG BAGUS UNTUK WAHHABI BACA NI..

Suatu hari, datang seorang pemuda ke sebuah Pesantren di Indonesia bertujuan untuk bertemu dengan Kiyai di Pesantren tersebut. Maka berlakulah dialog di antara pemuda dan Kiyai di ruang tamu rumah Kiyai itu.

Pak Kiyai : Silalah duduk anak muda, siapa namamu dan dari mana asalmu?

Pemuda : Terima kasih Pak Kiyai. Nama saya Abdullah dan saya berasal dari Kampung Seberang.

Pak Kiyai : Jauh kamu bertandang ke sini, sudah tentu kamu punya hajat yang sangat besar. Apa hajatnya mana tahu mungkin saya boleh menolongmu?

Pemuda tersebut diam sebentar sambil menarik nafasnya dalam-dalam.

Pemuda : Begini Pak Kiyai, saya datang ke sini, bertujuan ingin berbincang beberapa permasalahan dengan Pak Kiyai. Pendeknya, permasalahan umat Islam sekarang. Saya ingin bertanya, mengapa Kiyai-Kiyai di kebanyakan pesantren di Indonesia, dan Tuan-Tuan Guru di Malaysia serta Pattani dan Asia umumnya sering kali mengajar murid-murid mereka dengan lebih suka mengambil kalam-kalam atau pandangan para ulama? Seringkali saya mendengar mereka akan menyebut : “ Kata al-Imam al-Syafiee, kata al-Imam Ibn Ato’illah al-Sakandari, Kata al-Imam Syaikhul Islam Zakaria al-Ansori dan lain-lain”

Mengapa tidak terus mengambil daripada al-Quran dan al-Sunnah ? Bukankah lebih enak kalau kita mendengar seseorang tersebut menyebutkan “ Firman Allah taala di dalam al-Quran, Sabda Rasulullah sallallahu alaihi wasallam di dalam hadis itu dan ini?”

Ulama-ulama itu juga punya kesalahan dan kekurangan. Maka mereka juga tidak lari daripada melakukan kesilapan. Maka sebaiknya kita mengambil terus daripada kalam al-Ma’sum iaitu al-Quran dan al-Sunnah.
Pak Kiyai mendengar segala hujah yang disampaikan oleh pemuda tersebut dengan penuh perhatian. Sedikitpun beliau tidak mencelah malah memberikan peluang bagi pemuda tersebut berbicara sepuas-puasnya. Sambil senyuman terukir di bibir Pak Kiyai, beliau bertanya kepada pemuda tersebut,

Pak Kiyai : Masih ada lagi apa yang ingin kamu persoalkan wahai Abdullah?

Pemuda : Setakat ini, itu sahaja yang ingin saya sampaikan Pak Kiyai.

Pak Kiyai : Sebelum berbicara lebih lanjut, eloknya kita minum dahulu ya. Tiga perkara yang sepatutnya disegerakan iaitu hidangan kepada tetamu , wanita yang dilamar oleh orang yang baik maka disegerakan perkahwinan mereka dan yang ketiga si mati maka perlu disegerakan urusan pengkebumiannya. Betul kan Abdullah?

Pemuda : Benar sekali Pak Kiyai .

Pak Kiyai lalu memanggil isterinya bagi menyediakan minuman pada mereka berdua. Maka beberapa detik selepas itu minuman pun sampai di hadapan mereka.

Pak Kiyai : Silakan minum Abdullah.

Sebaik dipelawa oleh Pak Kiyai, maka Abdullah pun terus mengambil bekas air tersebut lalu menuangkan perlahan-lahan ke dalam cawan yang tersedia.

Pak Kiyai terus bertanya : Abdullah, kenapa kamu tidak terus minum daripada bekasnya sahaja? Kenapa perlu dituang di dalam cawan?

Pemuda : Pak Kiyai, mana bisa saya minum terus daripada bekasnya. Bekasnya besar sekali. Maka saya tuang ke dalam cawan agar memudahkan saya meminumnya.

Pak Kiyai : Abdullah, itulah jawapan terhadap apa yang kamu persoalkan sebentar tadi. Mengapa kami tidak mengambil terus daripada al-Quran dan al-Sunnah? Ianya terlalu besar untuk kami terus minum daripadanya. Maka kami mengambil daripada apa yang telah dituang di dalam cawan para ulama. Maka ini memudahkan bagi kami untuk mengambil dan memanfaatkannya.

Benar kamu katakan bahawa mengapa tidak terus mengambil daripada al-Quran dan al-Sunnah. Cuma persoalan kembali ingin saya lontarkan kepada kamu. Adakah kamu ingin mengatakan bahawa al-Imam al-Syafie dan para ulama yang kamu sebutkan tadi mengambil hukum selain daripada al-Quran dan al-sunnah? Adakah mereka mengambil daripada kitab Talmud atau Bible?

Pemuda : Sudah tentu mereka juga mengambil daripada al-Quran dan al-Sunnah.

Pak Kiyai : Kalau begitu, maka sumber pengambilan kita juga adalah daripada al-Quran dan al-Sunnah cuma dengan kefahaman daripada para ulama.

Pak Kiyai : Satu lagi gambaran yang ingin saya terangkan kepada kamu. Saya dan kamu membaca al-Quran, al-Imam al-Syafie juga membaca al-Quran bukan?

Pemuda : Sudah tentu Pak Kiyai.

Pak Kiyai : Baik, Kalau kita membaca sudah tentu kita ada memahami ayat-ayat di dalam al-Quran tersebut bukan? Al-Imam al-Syafie juga memahami ayat yang kita bacakan. Maka persoalannya , pemahaman siapa yang ingin didahulukan? Pemahaman saya dan kamu atau pemahaman al-Imam al-Syafie terhadap ayat tersebut?

Pemuda : Sudah tentu pemahaman al-Imam al-Syafie kerana beliau lebih memahami bahasa berbanding orang zaman sekarang.

Pak Kiyai : Nah, sekarang saya rasa kamu sudah jelas bukan? Hakikatnya kita semua mengambil daripada sumber yang satu iaitu al-Quran dan al-Sunnah. Tiada seorang pun yang mengambil selain daripada keduanya. Cuma bezanya, kita mengambil daripada pemahaman terhadap al-Quran dan al-Sunnah tersebut daripada siapa? Sudah tentu kita akan mengambil daripada orang yang lebih dalam ilmu dan penaakulannya. Ini kerana mereka lebih wara’ dan berjaga-jaga ketika mengeluarkan ilmu.

Kamu tahu Abdullah, al-Imam al-Syafie radhiyallahu anhu pernah ditanya oleh seseorang ketikamana beliau sedang menaiki keldai , berapakah kaki keldai yang Imam tunggangi?

Maka al-Imam al-Syafie turun daripada keldai tersebut dan mengira kaki keldai tersebut. Selesai mengira kaki keldai berkenaan, barulah al-Imam menjawab : “ Kaki keldai yang aku tunggangi ada empat”. Orang yang bertanya tersebut merasa hairan lalu berkata “ Wahai Imam , bukankah kaki keldai itu sememangnya empat, mengapa engkau tidak terus menjawabnya?” al-Imam al-Syafiee menjawab : “ Aku bimbang, jika aku menjawabnya tanpa melihat terlebih dahulu, tiba-tiba Allah taala hilangkan salah satu daripada kakinya maka aku sudah dikira tidak amanah di dalam memberikan jawapan”

Cuba kamu perhatikan Abdullah, betapa wara’nya al-Imam al-Syafie ketika menjawab persoalan berkaitan dunia. Apatah lagi kalau berkaitan dengan agamanya?

Al-Imam Malik radhiyallahu anhu pernah didatangi oleh seorang pemuda di dalam majlisnya di Madinah al-Munawwarah. Pemuda tersebut mengatakan bahawa dia datang daripada negeri yang jauhnya 6 bulan perjalanan daripada Madinah. Pemuda itu datang untuk bertanyakan satu masalah yang berlaku di tempatnya.
Al-Imam Malik radhiyallahu anhu, mengatakan bahawa “ Maaf, aku tidak pandai untuk menyelesaikannya”
Pemuda tersebut hairan dengan jawapan Imam Malik, dan dia bertanya : “ Bagaimana aku akan menjawab nanti bilamana ditanya oleh penduduk tempatku?”

Maka kata al-Imam Malik : “ Katakan kepada mereka bahawa Malik juga tidak mengetahui bagaimana untuk menyelesaikannya”

Allah.. Cuba kamu lihat Abdullah betapa amanahnya mereka dengan ilmu. Berbeza dengan manusia zaman sekarang yang baru setahun jagung di dalam ilmu sudah mendabik dada mengaku bahawa seolah-olah mereka mengetahui segalanya.

Pemuda : MasyaAllah, terima kasih Pak Kiyai atas penjelasan yang sangat memuaskan. Saya memohon maaf atas kekasaran dan keterlanjuran bicara saya .

Pak Kiyai : Sama-sama Abdullah. Semoga kamu akan menjadi seorang yang akan membawa panji agama kelak dengan ajaran yang benar InsyaAllah.

Semoga bermanfaat

Tuesday, October 21, 2014

Jangan lakukan 24 perkara ini dalam hidup anda.


1 Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan in tidak disukai oleh ALLAH s.w.t.

2 Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar).Dikhuatiri terbawa keluar najis dan mengotori seluruh rumah kita.

3 Jangan makan dan minum dalam bekas yg. pecah @ sumbing. Makruh kerana ianya merbahayakan.

4 Jangan biarkan pinggan magkuk yg. telah digunakan tidak berbasuh.Makruh dan mewarisi kepapaan

5 Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat)

6 Jangan makan tanpa membaca BISMILLAHHIRRAHMANNIRAHIM dan doa makan.Nanti makanan yg. dimakan adalah dari muntah syaitan.

7 Jangan keluar rumah tanpa niat membuat kebajikan @ kebaikan.Takut-takut mati dalam perjalanan.

8 Jangan pakai kasut atau selipar yg. berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.

9 Jangan biar mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

10 Jangan bergaul bebas ditempat kerja. Banyak buruk dari baiknya.

11 Jangan menangguhkan taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

12 Jangan ego untuk meminta maaf kepada kedua ibubapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.

13 Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak siratulrahim.

14 Jangan lupa bergantung harap hanya kepada ALLAH s.w.t dalam setiap kerja kita. Nanti sombong bila berjaya dan kecewa pula bila gagal.

15 Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

16 Jangan banyak ketawa nanti mati jiwa.

17 Jangan biasakan berbohong kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang org.kepada kita.

18 Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan kerana doa makhluk yg.teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH s.w.t.

19 Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan kekal selamanya. Carilah kehidupan dunia untuk akhirat.

20 Jangan duduk dalam bilik air terlalu lama kerana disitulah tempat tinggal jin kafir dan syaitan.

21 Jangan merokok dan memasang kemenyan kerana asap itu adalah makan jin.

22 Jangan lupa membaca BISMILLAHIRRAHMANNIRAHAIM dan salam ketika masuk kerumah dikhuatiri jin dan syaitan masuk bersama.

23 Jangan memakai tangkal kerana ALLAH s.w.t tidak sempurnakan agama seseorang itu jika 
memakai tangkal ini adalah kerana dikhuatiri kita bergantung kepada tangkal bukan kepadaNYA.

24 Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata jangan sebab semuanya untuk kebaikan dan sesungguhnya ALLAH s.w.t itu lebih mengetahui.Yang baik itu adalah dari ALLAH s.w.t dan yg.buruk itu dari hambanya juga.

Pentingnya sedekah dengan murahnya rezeki.

Salam,

Saya mulakan dengan petikan dari AL QURAN.

Syaitan itu menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan kepapaan (jika kamu bersedekah atau menderma), dan ia menyuruh kamu melakukan perbuatan yang keji (bersifat bakhil kedekut); sedang Allah menjanjikan kamu (dengan) keampunan daripadaNya serta kelebihan kurniaNya. Dan (ingatlah), Allah Maha Luas limpah rahmatNya, lagi sentiasa Meliputi PengetahuanNya. 
(Al-Baqarah 2:268)

Ya, ini yang selalu di bisikkan dalam hati kita. Kadang sukarnya kita nak menghulurkan sedekah. Kita akan merasakan harta atau kewangan kita akan berkurangan selepas bersedekah. Kalau kita bersedekah pun mesti dengan jumlah yang kecil. Mungkin pelbagai alasan kita jadi begitu. Mungkin diri kita sendiri yang tak cukup duit. Atau kebetulan kita tiada duit yang besar dan sebagainya lah. Alasan sentiasa akan di beri.

Tetapi adakah kita sedar betapa besarnya balasan yang di beri ALLAH swt sekiranya bersedekah ? Maha suci ALLAH, memang besar. Kadang-kadang balasan bersedekah itu datang dari arah yang tidak di sangka-sangka.

Tapi bukan senang nak mendidik umat islam zaman sekarang. Kadang-kadang untuk meyakinkan mereka, perlu ada bukti yang menunjukkan amalan sedekah ini banyak fadhilatnya. Di bawah adalah screen short salah seorang yang mengalami masalah kewangan untuk memulakan perniagaan dan lihat apa nasihat dan tindakan beliau. Apabila anda dah baca, masih berpendapat sedekah ini mengurangkan harta anda ?






Dari Abu Hurairah : Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda “ Tidaklah harta menjadi berkurang kerana sedekah, dan tidaklah seseorang yang memberi maaf kepada orang lain, melainkan Allah akan menambah kehormatan kepada dirinya; dan seseorang tiada bersikap merendah diri kerana Allah , melainkan ia akan diangkat darjatnya oleh Allah .” ( HR Muslim dan Tirmidzi )



Kalau kita dalam kesempitan, kita bersedekah sekadar yang mampu. Dah la kita kesempitan tetapi masih nak bersedekah lagi ? Kadang-kadang manusia sendiri takde jawapan kenapa kita perlu bersedekah walaupun poket sendiri  makin kering tetapi ini perintah ALLAH swt. Sebagai umat islam kita kena meyakini dan percaya akan suruhannya. Baca petikan di bawah.


Hendaklah orang yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya; dan sesiapa yang di sempitkan rezekinya, maka hendaklah ia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu); Allah tidak memberati seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya. (Orang-orang yang dalam kesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan. (At-Talaaq 65:7)


Jangan lah kita takut kita kehabisan harta apabila bersedekah. ALLAH akan gantikannya. Kalau ALLAH tidak gantikan dengan rezeki wang ringgit, mungkin dia gantikan dengan perkara lain seperti kesihatan, keluarga bahagia, hati tenang dan sebagainya.

Bersedekah juga bukan sahaja untuk balasan dunia sahaja tetapi kita secara tak langsung mengumpul amal soleh untuk bekalan di akhirat kelak. Dengan bersedekah kita dapat 2 balasan iaitu balasan di dunia dan balasan di akhirat. Bukankah ia sesuatu yang indah untuk di laksanakan ?


Dari Ibnu Mas’ud, ia berkata : Rasulullah s.a.w bersabda “ Hendaklah seseorang diantara kamu memelihara dirinya dari api neraka, walaupun dengan memberikan sedekah sebiji kurma .” ( HR Ahmad dengan sanad sahih )



Jadikan lah amalan sedekah ini amalan yang WAJIB sahabat. Letaklah keyakinan kepada ALLAH. letakkan kepercayaan kepada ALLAH. Kita sebagai umat islam wajib mempercayai segalan urusan dunia ini terletak pada ALLAH.

Sila LIKE page ini "MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI" dan lihat dan baca komen-komen dari mereka yang telah mengamalkan amalan sedekah ini. Ini sebagai satu kekuatan dan semangat untuk kita bersedekah. Saya tidak menceritakan pengalaman saya bersedekah kerana takut di salah ertikan dan takut timbul perasaan riak dan sebaginya tetapi apa yang saya lalui dan pengalaman dalam bersedekah memang sangat sukar di ucapkan. ALLAH MAHA BESAR. ALLAH MAHA SUCI.


Akhir tulisan saya. amati petikan AL QURAN ini. Sebagai menaikkan semangat dan keyakinan dan mendekatkan diri dengan ALLAH.


Siapakah orangnya yang (mahu) memberikan pinjaman kepada Allah sebagai pinjaman yang baik (yang ikhlas) supaya Allah melipatgandakan balasannya dengan berganda-ganda banyaknya? Dan (ingatlah), Allah jualah Yang menyempit dan Yang meluaskan (pemberian rezeki) dan kepadaNyalah kamu semua dikembalikan. (Al-Baqarah 2:245)









Sunday, October 19, 2014

Apabila kita mendahulukan perintah ALLAH.


Assalamualaikum Ustaz Fathuri.

Kisah yg ingin saya sampaikan ini berlaku pada tahun 2012.

Pada masa itu, seorang kenalan saya telah menawarkan satu watak pendek dalam drama tv kepada saya. Tetapi watak itu memerlukan saya berpakaian tidak mengikut syariat iaitu berstokin panjang/berlegging.

Saya menolak kerana saya tidak setuju berpakaian sebegitu. Kenalan saya ini bukan beragama Islam, jadi dia kurang faham dan terus memujuk saya menerima watak itu.

Katanya, saya dibolehkan pakai tudung semasa berlakon tu, cuma perlu dipadankan dgn legging je.. 
Adegan yg saya perlu lakonkan itu pun pendek sahaja, dan wajah tidak akan dipaparkan kerana hanya bahagian belakang badan akan dirakam ketika berjalan lenggang lenggok. 

Jadi dia tidak faham kenapa saya menolak sedangkan saya dibolehkan pakai tudung dan muka saya tak akan dipaparkan. Lagi pula, drama itu adalah utk paparan di luar negara, bukan di Malaysia.
Jadi katanya, tidak ada apa yang saya perlu malu. 

Oleh kerana dia bukan Islam, saya cuba menerangkan dgn baik kpd dia supaya dia faham. Saya menerangkan kepada dia, yang ini prinsip saya, dan saya wanita muslimah yang menutup aurat. 
Legging ketat tidak mematuhi syariat. 

Berjalan dgn punggung lenggang lenggok dirakam dari belakang pun salah juga di sisi Islam. 

Saya tekankan yg saya perlu jaga aurat saya walaupun tak siapa akan kenal wajah saya dlm iklan itu. 

Utk pengetahuan ustaz, jumlah bayaran yg dia tawarkan kpd saya ialah RM30,000.

Ia memang jumlah yg lumayan, tapi saya tak sanggup terima. Saya kata padanya, sebanyak mana pun wang yg dia tawarkan, saya tak akan terima watak berpakaian sebegitu. 

Saya nekad dengan keputusan saya.. dan akhirnya dia memilih wanita lain utk melakonkan watak itu.

Saya tak rasa rugi pun kehilangan tawaran lumayan itu sebab saya memang tak sanggup tanggung dosa berpakaian ketat sebegitu. Apatah lagi membiarkan suami saya menanggung juga dosa itu.
Saya taknak rezeki yg tak berkat. 

Saya yakin, rezeki akan dtg dlm bentuk lain. Yang penting adalah keredhaan Allah.

Selang beberapa minggu, saya menerima panggilan dari sebuah syarikat yg saya sertai peraduannya.
Sungguh tak sangka, saya dimaklumkan menang Hadiah Utama peraduan tersebut, iaitu wang tunai berjumlah RM30,000 !!!

Sungguh terkejut saya dibuatnya! Terus saya teringat peristiwa saya menolak watak drama tersebut . Akhirnya Allah gantikan dgn rezeki lain yg sama nilainya, Allahuakbar!

Syarikat itu memaklumkan, mereka menerima lebih 20,000 penyertaan utk peraduan itu. Nama pemenang dipilih secara rawak oleh komputer, dan nama saya yg terpilih sebagai pemenang utama. 
Alhamdulillah!

Benarlah, istiqamah mendapatkan keredhaan Allah dlm setiap perkara yg dilakukan, inshaAllah ada ganjarannya, di dunia dan di akhirat. 
Yang penting, rezeki kita perolehi itu berkat 

Peristiwa ini berlaku 2 tahun lepas, namun ia merupakan kenangan yg sangat manis buat saya. 
Banyak perkara berlaku selepas itu, peniagaan saya maju dan saya selamat melahirkan anak ketiga.

Ketika ini, sy sedang mengandungkan anak keempat pula. Perniagaan saya agak merudum skrg kerana saya sering sakit skrg. 

Tapi saya tidak risau pun. 

Saya yakin dgn janji Allah. Saya cuba dekatkan diri dgn Allah, bertawakkal dan memperbanyakkan amalan sunat. InshaAllah allah akan keluarkan saya dari permasalahan saya, sama seperti sebelum ini.

Saya yakin, apabila kita menjaga hubungan dengan Allah, Allah akan menjaga urusan dunia kita.
Kejarlah akhirat, dan kita akan dapat 'dunia' sekali