Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Monday, August 8, 2016

Tips tambah followers intagram untuk bisnes online

Instagram, tips tambah follower instagram, cara mudah tambah follower instagram, tambah pengikut instagram, cara mudah tambah jualan sale di instagram, cara bisnes di instagram, tips mudah cara jual online instagram, cara tambah pendapatan di instagram, cara guna instagram, cara daftar instagram, bisnes di instagram, barang apa jual instagram, barang panas di instagram, barang yang paling laris di jual di instagram, tip jualan instagram, cara terbaru marketing instagram, tips marketing instagram, top jualan instagram malaysia, akaun instagram yang paling top, tingkatkan followers instagram, servis service tambah instagram, tambah follower servis service tambah instagram, boost followers servis service tambah instagram, tips mudah tambah follower servis service tambah instagram, cara paling terbaru terkini bisnes melalui instagram, bisnes online instagram, cara bisnes online di instagram, bisnes dalam instagram, bisnes melalui instagram, keuntungan melalui bisnes instagram, bisnes online instagram, tips jual di instagram, tips jual online instagram, tip jual barang instagram, tips tambah follower instagram , tips menambah followers di instagram, jual online paling laku, jual online baju, jual online shop, jual online di malaysia melalui instagram, online shop terlari di instagram, barang paling laris di jual di instagram, jual barang paling laku dengan modal kecil di instagram, produk paling laku untung jual online di instagram, barang yang biasa jual online di instagram, jualan paling laku online 2016 2017, jualan paling laris di pasar malam, barang jualan online paling laris di malaysia, jualan online tanpa modal di instagram, barang paling laris di instagram dan malaysia, bisnes online dropship instagram, cara bisnes online instagram, langkah bisnes instagram, bisnes online instagram dari rumah, bisnes online dari rumah terkini, bisnes online yang menguntungkan melalui instagram, tips bisnes online instagram, tambah followers instagram gratis, cara tambah followers cepat , cara tambah followers ig , auto followers instagram free , cara mendapatkan followers instagram , followers instagram, Teknik Lariskan Jualan Di Instagram, tips buat duit di instagram, cara jual dan buat duit di instagram, tips mudah tambah keuntungan jualan di instagram, cara promosi produk terkini dan terbaru di instagram, naikkan sale di instagram, tips dan langkan pemasaran di instagram, mula bisnes online di instagram, bisnes online tudung, instagram tudung, dropship online tudung instagram, borong tudung online murah di instagram, famous instagram malaysia


Pemberitahuan: Servis kami di daftarkan di bawah SSM malaysia di bawah syarikat 
ABYU CIRCLE ENTERPRISE (002320XXX-W 

SALES KURANG
SUSAH DAPAT SALES
TAK RAMAI KENAL PRODUK/BRAND ANDA
JUALAN MERUDUM
TIADA FOLLOWER BARU
TIADA POTENTIAL BUYER
TIADA YANG BERTANYA MAHUPUN BELI
REVIEW IG MAHAL 


Salah satu faktor bisnes online berkembang, maju dan untung adalah faktor AUDIANCE aka FOLLOWERS


inginkan REAL dan TARGETTED followers INSTAGRAM yang ramai?


SAYA BOLEH BANTU ANDA UNTUK MENAIKKAN FOLLOWERS INSTAGRAM IGSHOP ANDA. FOLLOWERS YANG REAL DAN POTENTIAL YANG BERMINAT MEMBELI SECARA TALIAN ATAU PRODUK ANDA.


INI BUKAN FAKE FOLLOWERS !! INI REAL FOLLOWERS !!


BAGAIMANA SAYA BOLEH BANTU ANDA MENINGKATKAN FOLLOWER DI IGSHOP ANDA ??


Anda perlukan servis ini sekiranya :
  • anda ada produk/brand yang perlu di jual di akaun instagram anda sendiri
  • anda yang kurang followers dan sales di instagram



TESTIMONIAL DARI PELANGGAN KAMI SEBELUM INI





BAGAIMANA MENGGUNAKAN SERVIS INI



SENARAI PAKEJ





WHATSAPP SAHAJA KAMI

















Saturday, July 2, 2016

Lelaki ini tidak mahu anak dia dapat duit raya. Kenapa pula ?




JANGAN BAGI ANAK SAYA DUIT RAYA

Tapi kalau orang bagi, saya ajar anak-anak saya ambil dan salam dan cium tangan. Kemudian anak saya akan datang ke mummy dia dan serah semuanya tanpa melihat berapa yang dapat di dalamnya. 

Kita ajarkan mereka nilai wang tetapi kita ajarkan juga akhlak adalah lebih bernilai dari wang. Cuma bila dah beri duit raya kepada anak-anak saya nanti, dia akan buat saya terasa perlu beri duit raya pula kepada anak-anak si pemberi. Kan elok terus kita kira u bagi anak i dan i bagi anak u...kita kira habis. Settle.

Duit raya ni dah jadi macam wajib pula dalam hari raya. Saya pun kurang pasti sejak bila benda ni dah jadi budaya. Yang pasti semasa Anuar Zain kecil dia menyanyi dengan Elina masa tu dah sebut tentang duit raya dah. Dengan umur AZ sekarang ni, saya fikir budaya ni dah lama juga ada dalam bani Melayu.

Pada saya, duit raya ini merosakkan kebahagiaan juga. Adik beradik saya dan saudara mara saya bukan semuanya orang senang tetapi semasa saya kecil dahulu saya ternampak seolah-olah mereka terasa terbeban untuk menunaikan sesuatu yang tidak rukun malah tiada pula dalam mana-mana hadith mengatakan ia satu yang sunat (mungkin saya belum khatam lagi ngaji). Paling mudah, mak ayah saya sendiri pernah saya terdengar berbincang-bincang untuk beri duit raya anak buah sampaikan terpaksa ikat perut. Itulah...bila orang dah bagi kita pula terasa perlu membalas. Kan elok tak payah bagi langsung sedangkan benda tu tak perlu pun.

EXPECTATION!

Saya fikir, eloklah saya mulakan budaya baraan (berkunjung) tanpa ada duit raya. Memberi atau diberi. Cuma kalau diberi, tak elok pula menolak. Sekurang-kurangnya anak-anak saudara Pak Ngah (Pak Long sebelah isteri) yang baca apa saya tulis ni dah manage expectation sendiri lah ye.

Banyak masalah remaja hari ini terjadi bila mereka mula pegang duit pada ketika mereka masih belum selayaknya memegang duit. Biarlah orang nak kata apa kat anak aku yang tak ada duit raya. Saya tak kata orang lain lah, saya story pasal diri sendiri dulu. Masa zaman saya dulu, dapat duit raya sahaja akan pergi kedai runcit main judi tikam, beli jajan, beli mainan dan sampai dah senja pun tak reti nak balik. Zaman hari ini, duit raya budak boleh buat beli topup handphone, pergi KLCC, sewa hotel, topup credit main computer game (gamble) dan macam-macam lagi.

Untuk simpanan anak-anak? itu kalau yang beringat. Tapi tak perlu susah-susah fikir simpanan anak-anak saya dan isteri saya pun. InsyaAllah saya dah siapkan simpanan untuk anak-anak dan isteri saya sampai saya mati nanti pun dah tak risau. Bukan kerana saya kaya, cuma saya didik mereka untuk tidak berlebih-lebihan.

Duit raya ni memang spoil betul. Saudara mara dan sahabat-sahabat datang rumah kita nak beraya, dah lah lama tak jumpa tapi nanti anak-anak merengek nak balik. Kenapa? Masa balik tu baru mereka tahu berapa duit raya mereka akan dapat dan mereka akan terus ke rumah seterusnya. Dan mereka akan buat perangai yang sama. Kacau macam ni...kacau kacau kacau.

Bukan saya kedekut, taik hidung masin. Berapa sangat kes anak-anak dapat duit raya kemudian serah semuanya untuk kebajikan? rasanya rare dah tu. Berapa banyak pulak anak-anak yang dapat duit raya yang putus jari main mercun? yang tersangkut dalam CC berhari-hari? Yang cukup duit untuk beli handphone senyap-senyap dan guna belanja sekolah untuk topup?

Kalau nak cerita kes-kes kajian Warga Prihatintentang anak-anak main We Chat kerana dapat duit topup dari belanja sekolah dan beli handphone dengan duit raya ada BERLAMBAKKKKK!!! Jangan terlalu baik sangka dengan anak-anak yang balik sekolah terus berkunci dalam bilik. Kita ingat mereka belajar atau tidur tetapi melayani We Chat. Tak kurang juga kes ibu bapa yang tak percaya anaknya dah kena "rewang" atau dah jadi "pelacur WeChat" tahu-tahu sahaja anaknya dah HIV positive atau anaknya dah termengandung. Masa tulah ibunya menjerit berguling-guling macam Nyonya Mansor

"Alaaaa anakkkk bertuahhhh aku bela dari kecik dengan penuh kasih sayang...KENAPALAH sampai mengandung macam ni??? kenapa tak gunakan Durex???"

(pandang langit, kedua-dua tangan dimuka)

Sebab itu, saya tekankan betul-betul kepada anak-anak saya. NEVER EXPECT DUIT RAYA! Saya beritahu mereka, tak perlu nak menyimpan-nyimpan duit untuk peribadi. Semua keperluan anak-anak, ayah akan cukupkan...tak perlu nak risau. Ayah akan belikan bila dah sampai masa, tak perlu nak saving-saving duit sendiri sampai ada kebebasan untuk berbelanja TANPA IZIN.

Memang saya ni kolot kot. Hatta, isteri saya sendiri mahu berbelanja pun akan minta izin saya sendiri walaupun dia menggunakan wang simpanan sendiri. Even masa isteri saya bekerja dahulu dan ada income sendiri, saya didiknya untuk meminta izin sebelum berbelanja. Tak perlulah nak surprise-surprise saya dengan hadiah sebuah kereta Porsche Cayenne sekiranya nak belanja beli Porche itupun tidak minta izin dari saya.

DON'T SPOIL YOUR KIDS WITH MONEY!

Memberi hak anak memegang wang dan berbelanja sebelum mereka matang itu samalah seperti memberikan anak-anak kita yang masih kanak-kanak bermain dengan pisau yang tajam. Memang ada kebaikannya pisau itu boleh memotong daging dan bawang. Namun, jika kematangannya belum tiba sebelum penggunaannya tiba...kita akan terjerat.

Saya didik anak-anak untuk tidak mengharap duit raya sebaliknya mengharapkan jalinan kasih sayang dan persaudaraan. Orked yang baru 8 tahun dah ikrar depan saya beberapa hari lepas berazam raya kali ini nak tolong nenek dia basuh pinggan, kemas rumah dan menyapu sampah. Tidak keluar langsung isu duit raya.

Jika dah ajar anak dengan duit hari ini, sampai kita mati dan tinggalkan duit sebanyak 1MDB pun tidak akan cukup. Jika kita ajar anak kita menghargai hubungan kasih sayang sesama manusia dengan akhlak yang terpuji, insyaAllah kita mati tinggalkan RM7 pun tidak menjadikan anak-anak kita mati kebuluran.

Bukan tidak mampu nak bagi, tetapi tidak mahu buka peluang untuk mereka merewang dan tambah kerja kita pula nak berkepung-kepung nanti. Namun, tidak seperti orang Cina yang beri angpow kepada orang yang belum berkahwin tetapi saya akan beri duit raya kepada mereka yang tua seperti ibu bapa, saudara mara yang memerlukan.

Ini cuma pandangan saya sahaja, tak jika tidak setuju tak perlu buat petisyen pun. Teruskan apa yang anda fikirkan wajar dan betul. Cuma untuk saya, untuk sudah dari yang sulong kecil pun...bukan duit raya buat mereka gembira. Ada atau tiada duit raya langsung mereka tak heran...kita ajar mereka begitu.

Tapi, kalau nak bagi juga kepada anak-anak saya...silakan, mereka ambil sahaja tapi terus terang cakap lah...semua duit raya anak-anak saya akan jadi bajet duit minyak, tol, makan minum dan hotel (kalau rumah kampung penuh saudara mara...kita ni anak perempuan ramai) dan lebihnya akan disedekahkan. Kalau tak ambil duit raya anak pun, minyak kapal selam pun kita mampu isi tapi point dia ialah....ELOK JANGAN BAGI DUIT RAYA KEPADA ANAK SAYA.

Ok, itu sahaja.

SELAMAT HARI RAYA!
RAYA LEBIH GEMBIRA TANPA DUIT RAYA!

SAIFUL NANG
Pengasas Mo Fa Kor (Asam Taik Hidung Masin)

Apakah hadiah yang paling sesuai untuk orang yang tersayang sempena hari raya. Lelaki ini mencadangkan.



HADIAH ISTIMEWA SEMPENA RAYA
------------------------------
.
Tengah sibuk selesaikan beberapa urusan sebelum balik raya, pagi tadi ada seorang suami contact saya minta cadangkan item sesuai untuk dia hadiahkan emas sebagai "duit raya" untuk isterinya. Bajetnya sekitar RM300 - RM400.
.
Jadi gold bar 0.5 gram EDISI RAYA inilah item yang saya cadangkan. Harganya RM115 sekeping. Dia terus rembat 3 keping.
.
Gold bar ini sesuai benar dijadikan duit raya untuk orang yang teristimewa. Pastinya ia akan jadi kenangan mahal dan nilai sentimental yang tinggi satu hari nanti.
.
Ia berbeza dengan bagi DUIT KERTAS sebagai duit raya yang pastinya akan habis dibelanjakan lepas raya nanti.
.
‪#‎hadiahemas‬ ‪#‎hadiahraya‬ ‪#‎goldbaredisiraya‬ ‪#‎emaspublicgold‬

Nasihat kepada orang yang ada anak dari orang yang takde anak. Wanita ini meluahkan.



[ YE, KAMI BELUM ADA ANAK SENDIRI..... ]
- Memang la boleh berbelanja lebih, tak ada anak lagi kan..
- Memang la rumah kemas jer, tak ada anak yg nak sepahkan..
- Memang la boleh cuti raya lama, tak ada anak sekolah kan..
- Memang la boleh pergi bercuti selalu, tak payah susah2 nak bawak anak kan..
- Memang la boleh gambar berdua sweet2, tak ada anak yg kacau kan..
- Memang la boleh pergi umrah awal, tak perlu fikir nak tinggalkan anak lama2 kan mana kan..
Sekarang ni Zana nak tanya,
"Salah ke kami suami isteri dapat rasa semua nikmat rezeki tu di saat perkahwinan kami diuji dengan ketiadaan anak? Atau awak rasa ada anak tu membataskan kehidupan awak?"
Jangan ingat yg tak ada anak ni semuanya boleh belanja mewah, kita tak tau belanja dan simpanan dia macam mana.. Kita tak tau apa perancangan hidup mereka.. Kita tak tau apa2 sebab kita orang luar.. Kita tak tau apa perasaan mereka setiap kali soalan "bila nak ada anak?" tu ditanya..
Kebanyakan pasangan yg masih menanti rezeki anak ni, sangatlah bahagia.. Diberi rezeki utk lebih mengenal hati pasangan.. Sebab tu secara automatik kita akan nampak pasangan ni lebih mesra sebab memang rutin seharian mereka semuanya dilakukan berdua..
Sedih? Tipu kalau tak ada rasa sedih tu, tapi jarang sekali dan selalunya perasaan sedih tu sekejap sangat.. Selebihnya, mereka lebih suka memilih untuk teruskan kehidupan normal seperti biasa, berusaha, berdoa dan percaya dengan ketentuan rezeki drpd Allah..
Percaya tak hampir semua yg belum ada anak ni, bila diasak dengan soalan "bila nak ada anak" ni akan rasa lagi teruk sedihnya daripada rasa sedih menerima hakikat masih belum ada anak.. Sebab soalan2 tu la kebanyakan mereka jadi sayu hati, rajuk hati, menjauh diri dan rasa rendah diri..
Lagi sedih bila soalan tu ditanya di hadapan orang ramai.. Diusik seolah2 suami isteri ni berdosa berkahwin tanpa anak.. Diketawakan seolah2 pasangan ni serba kekurangan..
Maaf yer.. Zana bukan minta simpati, cuma minta kita semua sama2 belajar menghormati..
Hormati perasaan orang sekeliling kita.. Letakkan diri kita di tempat orang lain sebelum berkata sesuatu.. Bila kita cuba jaga hati dan air muka orang lain, insyaAllah Allah akan jaga hati, diri dan maruah kita..
Yang dah kahwin, bersyukur ada pasangan hidup.. Bayangkan kalau kita masih belum ada pasangan hidup.. Bayangkan kalau kita tiba2 kehilangan pasangan hidup..
Yang belum kahwin, bersyukur dan bersabar. Mungkin Allah nak bagi kita peluang lebih berbakti lama kepada ibu dan ayah..
Yang dah ada anak, bersyukur ada anak.. Anak adalah saham akhirat kita.. Betapa bertuahnya mempunyai anak yg mampu mendoakan kita setiap hari.. Bayangkan hidup kita kalau masih belum dikurniakan anak..
Yang belum ada anak, bersyukur Allah bagi nikmat rezeki bersabar.. Bayangkan jika kita ada anak, adakah hati kita boleh sesabar itu? Allah bagi peluang kita utk lebih meluangkan masa bersama insan yg sudi terima baik buruk diri kita.. Allah bagi kita masa lebih utk lebih dekat kepada-Nya..
Yakinlah Allah bagi apa yg kita perlu dan bukan apa yg kita mahu.. Kita merancang, tapi Allah sebaik-baik perancang.. Allah Maha Mengetahui sedangkan kita tidak..
Kita sebagai hamba-Nya memang selayaknya diuji.. Setiap di antara kita berbeza ujiannya.. Tapi percayalah yg Allah menguji sesuai dgn kemampuan diri kita..
Belajar menerima Qada dan Qadar Allah.. InsyaAllah semuanya akan jadi lebih indah..
Zana & Adiey,
Trying To Conceive (TTC) for 6 years.

Friday, July 1, 2016

Lelaki ini menceritakan 'kebebasan' hiudp tanpa internet dan tv. Apa cerita di sebaliknya ?




Entah kenapa ketika aku balik rumah emak kelmarin, TV tidak boleh turn on. Internet pula tiada connection.
.
Habislah. Gerenti mati kutu anak aku. Laptop, TV, tablet semua macam cacat fungsi. Aku sudah terbayang anak akan tarik muka panjang berpintal. Boring.
.
Last-last, semua duduk kat sofa pandang satu sama lain. Habis ikhtiar. Tidak bercakap apa. Moment yang jarang aku tengok. Rare.
.
Yang kakak bangun cari sesuatu di celah rak. Nampak buku dan mula baca.
.
Yang abang entah dari celah mana jumpa lighter pulak. Ya Tuhan! Dia bakar tisu meja lepas tu ambil ayam lebihan sahur dan panggang. Aku biar aje.
.
Yang adik jumpa kayu. Ajak main pedang, gusti, karate,tendang bola.
.
Tiba-tiba semua jadi busy buat hal sendiri. Lepas magrib aku tengok hero-hero mula tumbang tidur awal. Yang kakak malam tu pula pergi terawih di surau ikut Opah dia.
Ohoi! Sejuk hati aku.
.
First time aku rasa mereka boleh hidup tanpa internet, tablet atau TV. Dan sekarang aku sudah ada trik rahsia.
Jangan kau bagitau anak okeh.
.
1. Aku padamkan internet untuk beberapa hari. Buat macam alasan, internet kena potong la, kabel hilang la. Rosak la. Lepas tu aku on balik la. Risiko orang tua pulak yang meroyan pun ada.
.
2. Kalau tiada internet, mesti layan kartun. Jadi aku buat benda yang sama dengan TV. Lock channel, atau limit subscription. Channel yang ada cuma Berita Jam 10 dan Dokumentari.
.
3. Kena keluar dari rumah. Pergi camping atau panjat bukit. Biar berpeluh. Biar tiada coverage handphone lagi baguih. Aku bawa diorg pergi pejabat tanah haritu. Anak aku main kejar-kejar depan kaunter. Gasak.
.
4. Aku layan cuci tangga dan basuh rumah. Kau suruh anak pancut air, tabur sabun dan sental. 5 minit lepas tu kau tengok anak kau tukar lantai jadi gelanggang skating dan mandi bawah tangga.
.
5. Selalu present dalam hidup anak. Not only exist tapi participate. Ambil bahagian. Layanlah anak main kuda, pedang dan jawab semula soalan dia macam orang dewasa.
.
Tapi serius memang rasa penat. Lagi senang kau bagi gajet, lepas itu buat hal sendiri. Tulang belakang aku macam tak boleh lurus. Lenguh tongkeng. Aku pun tak tahu mana energy diorang dapat. Ke aku dah makin tua? Koh..koh..
.
Tapi berbaloi. Bila aku teringat aku masa kecil dulu, semua benda lagho ini belum pun wujud. Tapi hidup kita gembira. Rasa lebih bermakna. Bahagia je. Lebih caring.
.
Atau kita mungkin lupa kadang kita perlu ada masa untuk 'divert' sekejap. Banyak je kita tengok keluarga duduk satu rumah tapi semua tidak ramah. Kita dok control anak main gajet, tapi kita ni pun sibuk update status. Camne?
.
Bak kata iklan, 'Disconnect to reconnect'.
Catatan akhir Ramadhan
Irwan Dahnil
Acah Pemutus Internet
Selayang, Malaysia