Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Monday, August 8, 2016

Tips tambah followers intagram untuk bisnes online

Instagram, tips tambah follower instagram, cara mudah tambah follower instagram, tambah pengikut instagram, cara mudah tambah jualan sale di instagram, cara bisnes di instagram, tips mudah cara jual online instagram, cara tambah pendapatan di instagram, cara guna instagram, cara daftar instagram, bisnes di instagram, barang apa jual instagram, barang panas di instagram, barang yang paling laris di jual di instagram, tip jualan instagram, cara terbaru marketing instagram, tips marketing instagram, top jualan instagram malaysia, akaun instagram yang paling top, tingkatkan followers instagram, servis service tambah instagram, tambah follower servis service tambah instagram, boost followers servis service tambah instagram, tips mudah tambah follower servis service tambah instagram, cara paling terbaru terkini bisnes melalui instagram, bisnes online instagram, cara bisnes online di instagram, bisnes dalam instagram, bisnes melalui instagram, keuntungan melalui bisnes instagram, bisnes online instagram, tips jual di instagram, tips jual online instagram, tip jual barang instagram, tips tambah follower instagram , tips menambah followers di instagram, jual online paling laku, jual online baju, jual online shop, jual online di malaysia melalui instagram, online shop terlari di instagram, barang paling laris di jual di instagram, jual barang paling laku dengan modal kecil di instagram, produk paling laku untung jual online di instagram, barang yang biasa jual online di instagram, jualan paling laku online 2016 2017, jualan paling laris di pasar malam, barang jualan online paling laris di malaysia, jualan online tanpa modal di instagram, barang paling laris di instagram dan malaysia, bisnes online dropship instagram, cara bisnes online instagram, langkah bisnes instagram, bisnes online instagram dari rumah, bisnes online dari rumah terkini, bisnes online yang menguntungkan melalui instagram, tips bisnes online instagram, tambah followers instagram gratis, cara tambah followers cepat , cara tambah followers ig , auto followers instagram free , cara mendapatkan followers instagram , followers instagram, Teknik Lariskan Jualan Di Instagram, tips buat duit di instagram, cara jual dan buat duit di instagram, tips mudah tambah keuntungan jualan di instagram, cara promosi produk terkini dan terbaru di instagram, naikkan sale di instagram, tips dan langkan pemasaran di instagram, mula bisnes online di instagram, bisnes online tudung, instagram tudung, dropship online tudung instagram, borong tudung online murah di instagram, famous instagram malaysia


Pemberitahuan: Servis kami di daftarkan di bawah SSM malaysia di bawah syarikat 
ABYU CIRCLE ENTERPRISE (002320XXX-W 

SALES KURANG
SUSAH DAPAT SALES
TAK RAMAI KENAL PRODUK/BRAND ANDA
JUALAN MERUDUM
TIADA FOLLOWER BARU
TIADA POTENTIAL BUYER
TIADA YANG BERTANYA MAHUPUN BELI
REVIEW IG MAHAL 


Salah satu faktor bisnes online berkembang, maju dan untung adalah faktor AUDIANCE aka FOLLOWERS


inginkan REAL dan TARGETTED followers INSTAGRAM yang ramai?


SAYA BOLEH BANTU ANDA UNTUK MENAIKKAN FOLLOWERS INSTAGRAM IGSHOP ANDA. FOLLOWERS YANG REAL DAN POTENTIAL YANG BERMINAT MEMBELI SECARA TALIAN ATAU PRODUK ANDA.


INI BUKAN FAKE FOLLOWERS !! INI REAL FOLLOWERS !!


BAGAIMANA SAYA BOLEH BANTU ANDA MENINGKATKAN FOLLOWER DI IGSHOP ANDA ??


Anda perlukan servis ini sekiranya :
  • anda ada produk/brand yang perlu di jual di akaun instagram anda sendiri
  • anda yang kurang followers dan sales di instagram



TESTIMONIAL DARI PELANGGAN KAMI SEBELUM INI





BAGAIMANA MENGGUNAKAN SERVIS INI



SENARAI PAKEJ





WHATSAPP SAHAJA KAMI

















Saturday, July 2, 2016

Lelaki ini tidak mahu anak dia dapat duit raya. Kenapa pula ?




JANGAN BAGI ANAK SAYA DUIT RAYA

Tapi kalau orang bagi, saya ajar anak-anak saya ambil dan salam dan cium tangan. Kemudian anak saya akan datang ke mummy dia dan serah semuanya tanpa melihat berapa yang dapat di dalamnya. 

Kita ajarkan mereka nilai wang tetapi kita ajarkan juga akhlak adalah lebih bernilai dari wang. Cuma bila dah beri duit raya kepada anak-anak saya nanti, dia akan buat saya terasa perlu beri duit raya pula kepada anak-anak si pemberi. Kan elok terus kita kira u bagi anak i dan i bagi anak u...kita kira habis. Settle.

Duit raya ni dah jadi macam wajib pula dalam hari raya. Saya pun kurang pasti sejak bila benda ni dah jadi budaya. Yang pasti semasa Anuar Zain kecil dia menyanyi dengan Elina masa tu dah sebut tentang duit raya dah. Dengan umur AZ sekarang ni, saya fikir budaya ni dah lama juga ada dalam bani Melayu.

Pada saya, duit raya ini merosakkan kebahagiaan juga. Adik beradik saya dan saudara mara saya bukan semuanya orang senang tetapi semasa saya kecil dahulu saya ternampak seolah-olah mereka terasa terbeban untuk menunaikan sesuatu yang tidak rukun malah tiada pula dalam mana-mana hadith mengatakan ia satu yang sunat (mungkin saya belum khatam lagi ngaji). Paling mudah, mak ayah saya sendiri pernah saya terdengar berbincang-bincang untuk beri duit raya anak buah sampaikan terpaksa ikat perut. Itulah...bila orang dah bagi kita pula terasa perlu membalas. Kan elok tak payah bagi langsung sedangkan benda tu tak perlu pun.

EXPECTATION!

Saya fikir, eloklah saya mulakan budaya baraan (berkunjung) tanpa ada duit raya. Memberi atau diberi. Cuma kalau diberi, tak elok pula menolak. Sekurang-kurangnya anak-anak saudara Pak Ngah (Pak Long sebelah isteri) yang baca apa saya tulis ni dah manage expectation sendiri lah ye.

Banyak masalah remaja hari ini terjadi bila mereka mula pegang duit pada ketika mereka masih belum selayaknya memegang duit. Biarlah orang nak kata apa kat anak aku yang tak ada duit raya. Saya tak kata orang lain lah, saya story pasal diri sendiri dulu. Masa zaman saya dulu, dapat duit raya sahaja akan pergi kedai runcit main judi tikam, beli jajan, beli mainan dan sampai dah senja pun tak reti nak balik. Zaman hari ini, duit raya budak boleh buat beli topup handphone, pergi KLCC, sewa hotel, topup credit main computer game (gamble) dan macam-macam lagi.

Untuk simpanan anak-anak? itu kalau yang beringat. Tapi tak perlu susah-susah fikir simpanan anak-anak saya dan isteri saya pun. InsyaAllah saya dah siapkan simpanan untuk anak-anak dan isteri saya sampai saya mati nanti pun dah tak risau. Bukan kerana saya kaya, cuma saya didik mereka untuk tidak berlebih-lebihan.

Duit raya ni memang spoil betul. Saudara mara dan sahabat-sahabat datang rumah kita nak beraya, dah lah lama tak jumpa tapi nanti anak-anak merengek nak balik. Kenapa? Masa balik tu baru mereka tahu berapa duit raya mereka akan dapat dan mereka akan terus ke rumah seterusnya. Dan mereka akan buat perangai yang sama. Kacau macam ni...kacau kacau kacau.

Bukan saya kedekut, taik hidung masin. Berapa sangat kes anak-anak dapat duit raya kemudian serah semuanya untuk kebajikan? rasanya rare dah tu. Berapa banyak pulak anak-anak yang dapat duit raya yang putus jari main mercun? yang tersangkut dalam CC berhari-hari? Yang cukup duit untuk beli handphone senyap-senyap dan guna belanja sekolah untuk topup?

Kalau nak cerita kes-kes kajian Warga Prihatintentang anak-anak main We Chat kerana dapat duit topup dari belanja sekolah dan beli handphone dengan duit raya ada BERLAMBAKKKKK!!! Jangan terlalu baik sangka dengan anak-anak yang balik sekolah terus berkunci dalam bilik. Kita ingat mereka belajar atau tidur tetapi melayani We Chat. Tak kurang juga kes ibu bapa yang tak percaya anaknya dah kena "rewang" atau dah jadi "pelacur WeChat" tahu-tahu sahaja anaknya dah HIV positive atau anaknya dah termengandung. Masa tulah ibunya menjerit berguling-guling macam Nyonya Mansor

"Alaaaa anakkkk bertuahhhh aku bela dari kecik dengan penuh kasih sayang...KENAPALAH sampai mengandung macam ni??? kenapa tak gunakan Durex???"

(pandang langit, kedua-dua tangan dimuka)

Sebab itu, saya tekankan betul-betul kepada anak-anak saya. NEVER EXPECT DUIT RAYA! Saya beritahu mereka, tak perlu nak menyimpan-nyimpan duit untuk peribadi. Semua keperluan anak-anak, ayah akan cukupkan...tak perlu nak risau. Ayah akan belikan bila dah sampai masa, tak perlu nak saving-saving duit sendiri sampai ada kebebasan untuk berbelanja TANPA IZIN.

Memang saya ni kolot kot. Hatta, isteri saya sendiri mahu berbelanja pun akan minta izin saya sendiri walaupun dia menggunakan wang simpanan sendiri. Even masa isteri saya bekerja dahulu dan ada income sendiri, saya didiknya untuk meminta izin sebelum berbelanja. Tak perlulah nak surprise-surprise saya dengan hadiah sebuah kereta Porsche Cayenne sekiranya nak belanja beli Porche itupun tidak minta izin dari saya.

DON'T SPOIL YOUR KIDS WITH MONEY!

Memberi hak anak memegang wang dan berbelanja sebelum mereka matang itu samalah seperti memberikan anak-anak kita yang masih kanak-kanak bermain dengan pisau yang tajam. Memang ada kebaikannya pisau itu boleh memotong daging dan bawang. Namun, jika kematangannya belum tiba sebelum penggunaannya tiba...kita akan terjerat.

Saya didik anak-anak untuk tidak mengharap duit raya sebaliknya mengharapkan jalinan kasih sayang dan persaudaraan. Orked yang baru 8 tahun dah ikrar depan saya beberapa hari lepas berazam raya kali ini nak tolong nenek dia basuh pinggan, kemas rumah dan menyapu sampah. Tidak keluar langsung isu duit raya.

Jika dah ajar anak dengan duit hari ini, sampai kita mati dan tinggalkan duit sebanyak 1MDB pun tidak akan cukup. Jika kita ajar anak kita menghargai hubungan kasih sayang sesama manusia dengan akhlak yang terpuji, insyaAllah kita mati tinggalkan RM7 pun tidak menjadikan anak-anak kita mati kebuluran.

Bukan tidak mampu nak bagi, tetapi tidak mahu buka peluang untuk mereka merewang dan tambah kerja kita pula nak berkepung-kepung nanti. Namun, tidak seperti orang Cina yang beri angpow kepada orang yang belum berkahwin tetapi saya akan beri duit raya kepada mereka yang tua seperti ibu bapa, saudara mara yang memerlukan.

Ini cuma pandangan saya sahaja, tak jika tidak setuju tak perlu buat petisyen pun. Teruskan apa yang anda fikirkan wajar dan betul. Cuma untuk saya, untuk sudah dari yang sulong kecil pun...bukan duit raya buat mereka gembira. Ada atau tiada duit raya langsung mereka tak heran...kita ajar mereka begitu.

Tapi, kalau nak bagi juga kepada anak-anak saya...silakan, mereka ambil sahaja tapi terus terang cakap lah...semua duit raya anak-anak saya akan jadi bajet duit minyak, tol, makan minum dan hotel (kalau rumah kampung penuh saudara mara...kita ni anak perempuan ramai) dan lebihnya akan disedekahkan. Kalau tak ambil duit raya anak pun, minyak kapal selam pun kita mampu isi tapi point dia ialah....ELOK JANGAN BAGI DUIT RAYA KEPADA ANAK SAYA.

Ok, itu sahaja.

SELAMAT HARI RAYA!
RAYA LEBIH GEMBIRA TANPA DUIT RAYA!

SAIFUL NANG
Pengasas Mo Fa Kor (Asam Taik Hidung Masin)

Apakah hadiah yang paling sesuai untuk orang yang tersayang sempena hari raya. Lelaki ini mencadangkan.



HADIAH ISTIMEWA SEMPENA RAYA
------------------------------
.
Tengah sibuk selesaikan beberapa urusan sebelum balik raya, pagi tadi ada seorang suami contact saya minta cadangkan item sesuai untuk dia hadiahkan emas sebagai "duit raya" untuk isterinya. Bajetnya sekitar RM300 - RM400.
.
Jadi gold bar 0.5 gram EDISI RAYA inilah item yang saya cadangkan. Harganya RM115 sekeping. Dia terus rembat 3 keping.
.
Gold bar ini sesuai benar dijadikan duit raya untuk orang yang teristimewa. Pastinya ia akan jadi kenangan mahal dan nilai sentimental yang tinggi satu hari nanti.
.
Ia berbeza dengan bagi DUIT KERTAS sebagai duit raya yang pastinya akan habis dibelanjakan lepas raya nanti.
.
‪#‎hadiahemas‬ ‪#‎hadiahraya‬ ‪#‎goldbaredisiraya‬ ‪#‎emaspublicgold‬

Nasihat kepada orang yang ada anak dari orang yang takde anak. Wanita ini meluahkan.



[ YE, KAMI BELUM ADA ANAK SENDIRI..... ]
- Memang la boleh berbelanja lebih, tak ada anak lagi kan..
- Memang la rumah kemas jer, tak ada anak yg nak sepahkan..
- Memang la boleh cuti raya lama, tak ada anak sekolah kan..
- Memang la boleh pergi bercuti selalu, tak payah susah2 nak bawak anak kan..
- Memang la boleh gambar berdua sweet2, tak ada anak yg kacau kan..
- Memang la boleh pergi umrah awal, tak perlu fikir nak tinggalkan anak lama2 kan mana kan..
Sekarang ni Zana nak tanya,
"Salah ke kami suami isteri dapat rasa semua nikmat rezeki tu di saat perkahwinan kami diuji dengan ketiadaan anak? Atau awak rasa ada anak tu membataskan kehidupan awak?"
Jangan ingat yg tak ada anak ni semuanya boleh belanja mewah, kita tak tau belanja dan simpanan dia macam mana.. Kita tak tau apa perancangan hidup mereka.. Kita tak tau apa2 sebab kita orang luar.. Kita tak tau apa perasaan mereka setiap kali soalan "bila nak ada anak?" tu ditanya..
Kebanyakan pasangan yg masih menanti rezeki anak ni, sangatlah bahagia.. Diberi rezeki utk lebih mengenal hati pasangan.. Sebab tu secara automatik kita akan nampak pasangan ni lebih mesra sebab memang rutin seharian mereka semuanya dilakukan berdua..
Sedih? Tipu kalau tak ada rasa sedih tu, tapi jarang sekali dan selalunya perasaan sedih tu sekejap sangat.. Selebihnya, mereka lebih suka memilih untuk teruskan kehidupan normal seperti biasa, berusaha, berdoa dan percaya dengan ketentuan rezeki drpd Allah..
Percaya tak hampir semua yg belum ada anak ni, bila diasak dengan soalan "bila nak ada anak" ni akan rasa lagi teruk sedihnya daripada rasa sedih menerima hakikat masih belum ada anak.. Sebab soalan2 tu la kebanyakan mereka jadi sayu hati, rajuk hati, menjauh diri dan rasa rendah diri..
Lagi sedih bila soalan tu ditanya di hadapan orang ramai.. Diusik seolah2 suami isteri ni berdosa berkahwin tanpa anak.. Diketawakan seolah2 pasangan ni serba kekurangan..
Maaf yer.. Zana bukan minta simpati, cuma minta kita semua sama2 belajar menghormati..
Hormati perasaan orang sekeliling kita.. Letakkan diri kita di tempat orang lain sebelum berkata sesuatu.. Bila kita cuba jaga hati dan air muka orang lain, insyaAllah Allah akan jaga hati, diri dan maruah kita..
Yang dah kahwin, bersyukur ada pasangan hidup.. Bayangkan kalau kita masih belum ada pasangan hidup.. Bayangkan kalau kita tiba2 kehilangan pasangan hidup..
Yang belum kahwin, bersyukur dan bersabar. Mungkin Allah nak bagi kita peluang lebih berbakti lama kepada ibu dan ayah..
Yang dah ada anak, bersyukur ada anak.. Anak adalah saham akhirat kita.. Betapa bertuahnya mempunyai anak yg mampu mendoakan kita setiap hari.. Bayangkan hidup kita kalau masih belum dikurniakan anak..
Yang belum ada anak, bersyukur Allah bagi nikmat rezeki bersabar.. Bayangkan jika kita ada anak, adakah hati kita boleh sesabar itu? Allah bagi peluang kita utk lebih meluangkan masa bersama insan yg sudi terima baik buruk diri kita.. Allah bagi kita masa lebih utk lebih dekat kepada-Nya..
Yakinlah Allah bagi apa yg kita perlu dan bukan apa yg kita mahu.. Kita merancang, tapi Allah sebaik-baik perancang.. Allah Maha Mengetahui sedangkan kita tidak..
Kita sebagai hamba-Nya memang selayaknya diuji.. Setiap di antara kita berbeza ujiannya.. Tapi percayalah yg Allah menguji sesuai dgn kemampuan diri kita..
Belajar menerima Qada dan Qadar Allah.. InsyaAllah semuanya akan jadi lebih indah..
Zana & Adiey,
Trying To Conceive (TTC) for 6 years.

Friday, July 1, 2016

Lelaki ini menceritakan 'kebebasan' hiudp tanpa internet dan tv. Apa cerita di sebaliknya ?




Entah kenapa ketika aku balik rumah emak kelmarin, TV tidak boleh turn on. Internet pula tiada connection.
.
Habislah. Gerenti mati kutu anak aku. Laptop, TV, tablet semua macam cacat fungsi. Aku sudah terbayang anak akan tarik muka panjang berpintal. Boring.
.
Last-last, semua duduk kat sofa pandang satu sama lain. Habis ikhtiar. Tidak bercakap apa. Moment yang jarang aku tengok. Rare.
.
Yang kakak bangun cari sesuatu di celah rak. Nampak buku dan mula baca.
.
Yang abang entah dari celah mana jumpa lighter pulak. Ya Tuhan! Dia bakar tisu meja lepas tu ambil ayam lebihan sahur dan panggang. Aku biar aje.
.
Yang adik jumpa kayu. Ajak main pedang, gusti, karate,tendang bola.
.
Tiba-tiba semua jadi busy buat hal sendiri. Lepas magrib aku tengok hero-hero mula tumbang tidur awal. Yang kakak malam tu pula pergi terawih di surau ikut Opah dia.
Ohoi! Sejuk hati aku.
.
First time aku rasa mereka boleh hidup tanpa internet, tablet atau TV. Dan sekarang aku sudah ada trik rahsia.
Jangan kau bagitau anak okeh.
.
1. Aku padamkan internet untuk beberapa hari. Buat macam alasan, internet kena potong la, kabel hilang la. Rosak la. Lepas tu aku on balik la. Risiko orang tua pulak yang meroyan pun ada.
.
2. Kalau tiada internet, mesti layan kartun. Jadi aku buat benda yang sama dengan TV. Lock channel, atau limit subscription. Channel yang ada cuma Berita Jam 10 dan Dokumentari.
.
3. Kena keluar dari rumah. Pergi camping atau panjat bukit. Biar berpeluh. Biar tiada coverage handphone lagi baguih. Aku bawa diorg pergi pejabat tanah haritu. Anak aku main kejar-kejar depan kaunter. Gasak.
.
4. Aku layan cuci tangga dan basuh rumah. Kau suruh anak pancut air, tabur sabun dan sental. 5 minit lepas tu kau tengok anak kau tukar lantai jadi gelanggang skating dan mandi bawah tangga.
.
5. Selalu present dalam hidup anak. Not only exist tapi participate. Ambil bahagian. Layanlah anak main kuda, pedang dan jawab semula soalan dia macam orang dewasa.
.
Tapi serius memang rasa penat. Lagi senang kau bagi gajet, lepas itu buat hal sendiri. Tulang belakang aku macam tak boleh lurus. Lenguh tongkeng. Aku pun tak tahu mana energy diorang dapat. Ke aku dah makin tua? Koh..koh..
.
Tapi berbaloi. Bila aku teringat aku masa kecil dulu, semua benda lagho ini belum pun wujud. Tapi hidup kita gembira. Rasa lebih bermakna. Bahagia je. Lebih caring.
.
Atau kita mungkin lupa kadang kita perlu ada masa untuk 'divert' sekejap. Banyak je kita tengok keluarga duduk satu rumah tapi semua tidak ramah. Kita dok control anak main gajet, tapi kita ni pun sibuk update status. Camne?
.
Bak kata iklan, 'Disconnect to reconnect'.
Catatan akhir Ramadhan
Irwan Dahnil
Acah Pemutus Internet
Selayang, Malaysia

Berpendapatan RM10K sebulan tetapi masih rasa tidak cukup. Lelaki ini beri penyelesaiannya. Simple jer.



Back in 2008 I was earning about RM10K monthly which was a lot at the time. I had so much money that my wife was able to quit her job as a teacher to take care of our 4 kids full time. Life was good and I was happy. Fast forward to 2010, I found myself in financial ‘difficulties’. For some reason money was never enough. My wife and I were constantly arguing about our lack of money leaving me angry and frustrated.

One day I sat thinking, what the hell happened? How come I had a lot of surplus previously and now I never have enough even though my salary was increasing every year? After giving it a lot of thought, I realized that there was one BIG thing that I used to do in the past that I wasn’t doing anymore.

In 2008, a friend told me that as Muslims we are supposed to give 10% of our money away to charity. I couldn’t remember where his reference came from but it sounded reasonable and I trusted him. So every month I would give away at least RM1,000 to charity organizations such as Rumah Anak Yatim, Yayasan Amal Pahang, etc. Then there was one time in 2009, I was cheated by one of these organizations. That experience pissed me off which made me stop giving completely. And that was when all my problems started.

So after realizing this, I resumed my 10% giving. And all my money ‘problems’ seemed to melt away like magic. At the end of every month, I would always have more than enough money. After that ‘discovery’, I did a lot of research on this subject and found that many other people around the world have the same experience. There is a Universal Law that the Mat Salleh’s have called The Law of Giving. This law is universal because it applies to any one and any place at any time. Many books have been written on this subject and easily available on the internet.

I have shared my knowledge with many friends but each time the response has been the same. 10% is way too much for most people. There’s car loan and mortgage to be paid, etc. But let me ask you a question? Why are there people earning so much less and yet seem to have everything? And why are there people earning so much more and yet never have enough? I have friends earning more than RM30K monthly and they still complain it is not enough. It doesn’t make sense.
What I shared above is just the tip of the iceberg to open your mind and make you think. Giving always lead to receiving. The more you give, the more you receive.

Monday, June 27, 2016

Anda ada emas dan ingin pajakkan emas, lelaki ini beri tips bila masa pajakan yang sesuai dan menguntungkan.

eat this google: pajakan emas, untung ke pajakan emas, tips pajakan emas, bila pajakan emas, lokasi mana pajakan emas, bagaimana pajakan emas, nasihat pajakan emas, tip menguntungkan pajakan emas, pajakan emas terbaru, pajakan emas terkini, beli jual pajakan emas, untung pajakan emas, rugi pajakan emas


BILA WAKTU SESUAI PAJAK EMAS?
-----------------------------
.
Salah satu kelebihan simpan emas, kita senang dapat pinjaman segera bila perlukan duit tunai. Tapi kena hati-hati, sebab kos pajakan bukan murah, iaitu sekitar 1.15% sebulan atau sekitar 14% setahun. Selalunya, ianya berbaloi kalau digunakan sebagai pinjaman jangka pendek.
.
Setakat pemerhatian saya, ada beberapa ketika yang sesuai memanfaatkan kemudahan pinjaman bercagarkan emas, antaranya;
.
1. ROLLING BISNES - Nak guna duit untuk rolling bisnes dalam jangka pendek i.e. kurang 12 bulan seperti peniaga yang dapat job "project basis".
2. ROLLING PELABURAN LAIN - Nak guna untuk rolling dalam pelaburan lain yang boleh cover kos pajakan 1.15% sebulan seperti peluang membeli hartanah jauh di bawah market value e.g. lelongan.
3. BACKUP BELANJA HANGUS - Dijadikan backup untuk belanja hangus supaya duit simpanan tak turut sama hangus. Sebelum pajak, kenalpasti dulu sumber duit untuk bayar pinjaman dan kos pajakan.
4. TAMBAH STOK PENIAGA EMAS - Bila harga emas jatuh mendadak, itu waktu bagus untuk peniaga emas tambah lagi stok emas mereka. Stok itu akan dijual bila harga emas kembali normal.
.
Selain daripada tujuan ini, kena hati-hati dan kena teliti sebelum gunakan kemudahan pajakan...
.
‪#‎tipspelaburanemas‬ ‪#‎tipspajakemas‬ ‪#‎pajakemas‬ ‪#‎simpanemas‬



Saturday, June 25, 2016

Adakah anda rasa bersedekah ini mengurangkan harta anda? Kisah wanita ini ada jawapannya.

sedekah, cerita sedekah, keajaiban sedekah, cerita benar sedekah, balasan sedekah, kisah benar sedekah, tauladan sedekah, kisah terbaru sedekah, cara sedekah, tempat sedekah, lokasi sedekah



[ ALLAH BAYAR 'CASH' ]
Beberapa hari lepas, saya poskan sedikit sumbangan untuk asnaf di Kelantan, yang akan disampaikan oleh sahabat di sana. Sumbangan kecil dan sedikit sahaja, iaitu pakaian raya kanak-kanak yang saya tidak habis jual dulu.
Selepas suami saya sakit, memang saya niat untuk sedekahkan sahaja baju-baju itu pada orang yang kurang berkemampuan.
Selesai sahaja proses pembungkusan dan poslaju, saya terima mesej dari seseorang.
"Uda, saya ada masukkan sedikit sumbangan untuk awak sekeluarga. Buat belanja raya ya"
Allahuakbar. Perasaan saya seperti 'meremang'. Saya baru sahaja sedekah sedikit, Allah sudah membalas tanpa lengah buat kami.
Tidak berapa lama selepas itu, seorang lagi sahabat menghantar mesej di Whatsapp.
"Askm kak odah...Ada duit raya sikit yg diberi di bulan ramadhan... Dari hb aku.. Aku masuk kat maybank ko..Utk anak2 ko"
Saya sudah sebak.
Dan Allah juga menyusun, selepas itu ada seorang lagi sahabat memaklumkan, dia telah masukkan sejumlah duit buat saya dan anak-anak.
Allahuakbar. Alangkah besar rahmatNya, mengurniakan orang-orang baik di sekeliling kami.
Sungguh malu rasanya. Saya hanya sumbang sedikit ya amat. Ibadah juga tidak banyak mana bulan ini. Tapi Allah membalas tanpa henti dan tanpa tangguh-tangguh kepada kami. Allahuakbar. Rasa seperti - tak tahu mana mahu letakkan muka di hadapanNya.
Saya terkenang pada Ramadhan tahun sudah. Waktu itu di masjid dengan anak-anak.
Saya sudah niat hari itu mahu bersedekah sedikit di masjid. Terus terang, waktu itu memang betul-betul 'bajet' segala-galanya. Saya niat mahu masukkan RM20 malam itu. Kemudian, entah kenapa rasa mahu beri RM50. Rasanya ada RM50 sahaja dalam dompet saya waktu itu. Saya buka beg duit, ada dua not RM50 rupanya.
Akhirnya, saya masukkan kedua-dua not RM50 itu ke dalam tabung masjid. Allahuakbar. Saya tidak fikir apa-apa. Waktu itu cuma berdoa, mudah-mudahan menjadi asbab Allah menurunkan rahmat kesembuhan buat suami. Saya hanya ada tawakkal, yang Allah akan mencukupkan semuanya bagi kami. InsyaAllah.
Esoknya di Bangi, ada kenalan datang berziarah.
Katanya, "Kak Uda, ini RM500 untuk Kak Uda. Ini semua untung saya meniaga semalam. Saya memang niat nak bagi Kak Uda dan Abang Wan semuanya."
Ya Allah. Bagaimana kami boleh menemui insan yang sebaik ini?
Dan petang esoknya, datang seorang kenalan lama bisnes kami dari Melaka. Kakak itu menghulurkan sejumlah wang dalam sampul surat.
"Buat belanja" katanya.
Saya membuka sampul itu setelah dia pulang. MasyaAllah. Di dalamnya ada RM1,000.00.
Sungguh, jika saya kenang-kenangkan, terasa meremang dan takjub dengan kuasa Allah. Jika orang kata, sekarang kalau buat jahat ke apa, Allah akan bayar 'cash'. Tapi sebenarnya 'cash' yang lebih berlipat ganda Allah beri pada kita, iaitu jika berbuat kebaikan, iaitu bersedekah.
Saya banyak sangat belajar dari bab sedekah ini. Walaupun saya sedekah hanya sedikit, tetapi Allah mengajar saya sungguh banyak. Saya percaya juga, ini hanyalah secebis kisah. Setiap dari kita pasti ada cerita masing-masing tentang keajaiban bersedekah ini.
Sememangnya Allah tidak pernah memungkiri apa yang telah disebutkan dalam firmanNya :
“Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki . Dan Allah maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui” (Al Baqarah : 261)
Terima kasih membaca catatan ini. Mohon maaf jika ada tersalah kata.
Wallahu'alam
Raudzah Arippin
Catatan 20 Ramadhan 1437H

Tuesday, February 16, 2016

Maksud rezeki yang lebih luas.


Salam,


Ramai antara kita memahami maksud rezeki itu adalah banyak duit, bisnes untung dan maksudnya murah rezeki itu lebih kepada banyak nya harta.

Mungkin penerangan pemilik facebook di bawah lebih kita memahami konsep rezeki yang lebih luas.


Bertanyalah kepada mereka (yang musyrik itu): "Siapakah Yang memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? Atau siapakah yang menguasai pendengaran dan penglihatan? Dan siapakah yang mengeluarkan makhluk yang hidup dari benda yang mati, dan mengeluarkan benda yang mati dari makhluk yang hidup? Dan siapakah pula yang mentadbirkan urusan sekalian alam? "(Dengan pertanyaan-pertanyaan itu) maka mereka (yang musyrik) tetap akan menjawab (mengakui) dengan berkata: "Allah jualah yang menguasai segala-galanya! "Oleh itu, katakanlah: "(Jika kamu mengakui yang demikian), maka mengapa kamu tidak mahu bertaqwa?



Friday, February 5, 2016

Gambar terbaru perkahwinan akim dan stacy

PETALING JAYA: Penyanyi Akim Ahmad selamat bergelar suami kepada Stacy dengan dua kali lafaz  dalam satu majlis yang diadakan di Hotel Shangri-La, Kota Kinabalu Sabah kira-kira pukul  10.15 pagi Jumaat.

Akim atau nama sebenarnya Afiq Akim Ahmad , 25, menyerahkan mas kahwin sebanyak RM300 sementara wang hantaran tidak dinyatakan.

Akim dan Stacy atau nama Islamnya Ummu Shaikhah Stacy Anam, 26, dinikahkan oleh jurunikah dari Jabatan Agama Islam Sabah iaitu Matlin Dimin.

Stacy berwalikan abangnya iaitu Mohd Adam Hakimi Adam.

Majlis resepsi di rumah pengantin lelaki akan diadakan di Johor Baru pada 26 Februari ini.
Pasangan ini mengikat tali pertunangan pada 26 September 2015 dalam sebuah majlis di Kuala Lumpur.

Stacy memeluk Islam di pejabat Agama Islam, Johor Baru, Johor pada 24 Ogos 2015.

Wednesday, February 3, 2016

Video pelajar jilat jalan pulak. Kena buli la nie.

PETALING JAYA: Sebuah video menunjukkan dua pelajar sekolah menengah dibuli oleh sekumpulan remaja menjadi viral di media sosial.
Video berdurasi 35 saat itu dimuat naik di sebuah halaman Facebook pada Sabtu lalu, memperoleh 45,325 'view' dan 541 'like', dengan sekurang-kurangnya 184 komen mengutuk tindakan tersebut.
Dalam video itu, sekumpulan remaja berpakaian biasa memaksa seorang pelajar sekolah menengah menjilat jalan, manakala seorang lagi mangsa dilihat berdiri berdekatan.
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, ACP Mohd Zani Che Din yang mengulas mengenai laporan berhubung video itu berkata, enam remaja lelaki, berusia antara 18 dan 20 tahun, ditahan.
"Kesemua suspek ditahan pada Isnin. Kita turut merampas enam telefon bimbit.
"Mereka direman selama tiga hari sehingga Khamis ini," katanya.
Mohd Zaini berkata, berdasarkan siasatan, kedua-dua mangsa merupakan pelajar berusia 14 tahun di sebuah sekolah menengah di Sea Park di sini.
"Mangsa dipaksa menjilat jalan dan menyalak seperti anjing selepas mereka dituduh mengambil gambar perempuan tanpa kebenaran," katanya sambil menambah insiden berkenaan berlaku pada akhir bulan lalu.

Tuesday, February 2, 2016

Sedih, Ibu tidak sengaja rempuh anak hingga mati

KOTA KINABALU 1 Feb. - Seorang ibu berdepan detik menyedihkan apabila kereta yang dipandu secara tidak sengaja merempuh anak perempuannya ketika menghantar kanak-kanak itu di Taska Alam Damai, di sini hari ini.


KERETA milik seorang ibu yang tidak sengaja merempuh anaknya hingga mati di Taska Alam Damai, Kota Kinabalu, semalam. Ekoran kejadian yang berlaku kira-kira pukul 9.30 pagi itu, anak perempuannya, Megan Wong Shi Ting, 4, me­ninggal dunia selepas dikejarkan ke Hospital KPJ di sini.


Selain anak pe­­rem­puannya, turut cede­ra dalam rem­­puhan itu ialah dua kanak-kanak lain, masing-masing berusia lima dan enam tahun, serta seorang guru taman asuhan kanak-kanak (taska) berusia 25 tahun. Difahamkan, ketiga-tiga mangsa dilaporkan stabil. Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner M. Chandra berkata, berdasarkan laporan, kejadian berlaku selepas ibu mangsa menurunkan kanak-kanak itu di taska berkenaan.


“Wanita itu mendakwa tertekan pedal minyak sebelum sempat menukar gear undu
r lalu merempuh anaknya yang sedang berjalan beriringan dengan seorang guru taska bersama dua kanak-kanak lain. “Akibat rempuhan itu, anaknya bersama guru dan dua yang lain terjatuh ke lantai di hadapan pintu masuk taska berkenaan,” katanya di sini.


Tambah Chandra, mangsa kemudiannya dikejarkan ke Hospital KPJ untuk mendapatkan rawatan lanjut sebelum disahkan meninggal dunia di unit kecemasan hospital berkenaan kira-kira pukul 10.10 pagi. Menurut beliau, tiga lagi mang­sa iaitu guru serta dua orang kanak-kanak terbabit dibawa ke Hospital Queen Elizabeth 2 untuk rawatan lanjut.


Ujar Chandra, siasatan awal mendapati kemalangan ini dise­babkan oleh kecuaian ibu kanak-kanak itu kerana gagal mengawal kenderaan dengan baik hingga terlanggar guru serta tiga murid termasuk anaknya. “Kes disiasat mengikut Sek­syen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Sunday, January 31, 2016

Duit keluar lagi banyak dari duit masuk



Keberkatan Rezeki
Kadang-kadang, lagi banyak kita usaha,
Lagi banyak duit masuk.
Lagi sempit hidup kita.
Yakinlah!
Ini antara penunjuk yang berkaitan dengan rezeki yang kita dapat.
Kadang-kadang Allah sempitkan hidup kita (rezeki banyak, tapi banyak musibah melanda hidup kita) adalah di sebab kan perbuatan kita sendiri.
Duit senang masuk, senang keluar.
Saya ingin berkongsi satu cerita.
Ketika saya bekerja dahulu, rezeki memang tidak pernah putus.
Gaji kerja, ribuan ringgit.
Gaji berniaga part time, ribuan ringgit juga.
Namun, peliknya. Hari ini dapat gaji. Tiba-tiba, esok kereta accident.
Tak semena-mena, orang langgar kereta. Kemek. Masuk workshop, melayang ratusan.
Kalau pun tak accident, tiba-tiba je kereta breakdown.
Nak kena tukar tu. Tukar ni.
Atau pun, dapat gaji hari ini, esok anak demam.
Pergi klinik, terbang ratusan ringgit.
Belum lagi campur dengan rumah kena masuk pencuri.
Hilang duit. Hilang kamera. Hilang itu. Hilang ini.
Adakah itu semua kebetulan? Tiba-tiba berlaku?
Tidak!
Ini kesan perbuatan saya membuat dua kerja dalam satu masa.
Masa untuk bekerja, di gunakan untuk berniaga.
Masa untuk bekerja, di gunakan untuk perkara lain.
Nah!
Allah tarik satu persatu rezeki yang ada.
Namun Yakinlah!
Allah sedang mendidik hati kita.
Muhasabah diri.
Fahami apa itu keberkatan rezeki.
Berkat - dapat sikit, tapi banyak.
Bukan dapat banyak, tinggal sikit.
Selepas antara insiden-insiden di atas,
Saya mula fahami apa itu erti rezeki.
Apa itu berkat.
Apa pentingnya keberkatan di dalam rezeki yang kita perolehi.
Dan ini sebesar-besar didikan Allah kepada hambaNYA.
Percaya yang rezeki itu maha luas.
Walaupun kini berniaga, yang masuk lebih banyak dari waktu bekerja, namun keluar juga banyak (menampung overhead), namun yang tinggal juga banyak.
Walaupun ada masa-masa yang tinggal cuma sedikit,
Namun ia mencukupi untuk menampung kesemuanya.
Tiada apa yang di cari.
Selain keberkatan rezeki.
Semoga kita terus mencari erti keberkatan walaupun di dalam kesibukan seharian kehidupan kita.

Thursday, January 28, 2016

Cerita terbaru tentang penyanyi ben nathan

Assalamualaikum Sahabat
Sy Syed Amran Al-yahya berasa sedih & kecewa serta ingin memohon jasa baik anda semua utk tidak mengecam & menuduh sahabat artis kita Ben Nathan sebagai seorang penagih dadah atau pun sebagainya.
Adalah lebih baik kita ini yg mempunyai akal fikiran yg waras, menghulurkan bantuan & memanjangkan perkara ini kpd pihak2 berwajib agar beliau akan di pulihkan & di beri rawatan.
Sama2 lah kita membuka minda & mencari berita yg sahih sebelum membuat sesuatu komen di media sosial.
Marilah bersama2 sy membantu beliau agar dapat kembalikan semangat baru kpdnya utk meneruskan kehidupan di atas muka bumi yg sementara ini.
Terima Kasih semua.
Syed Amran Al-Yahya



Nasihat bekas isteri di zaman mudanya seorang pemalas. Kesannya ia di ceraikan.

cerai
Assalamualaikum. Aku ina. Aku baru bercerai talak satu seminggu lepas. Aku baru je berumur 22 tahun.
Punca aku cerai sbb bekas suami aku curang. Tapi aku tak salahkan dia. Dia stress tgk aku yg pemalas. Tak jalankan tanggungjawab.
Betul, bila dah cerai ni. Aku muhasabah balik. Siapa boleh tahan dgn bini mcm aku? Bygkan masa anak dara. Bangun tido lambat, masak tak reti, kerja tgk korea, main handphone je. Kemas rumah,jarang2 sekali. Kerja melepak.
Masa bercinta. Mmg seronok lah. Sweet2 je .jumpa . Dating. Msg2 fon. Kita nampak tu adalah lakonan. Bila dah kawin . Episode yg bermula adalah tanggungjawab.
Masa mula2 kawin. Boleh lah aku hipokrit. Rajin masa 2 3 hari. Sbb menjadi pemalas dah jadi satu kebiasaan kan. So lama2 habit lama tu terserlah masa kawin. Mungkin kat situ suami aku stress, baik bela biawak kan. Kat situ bermulalah episod dia cari perempuan lain. Katanya lebih matang. Bertanggungjawab.
Dulu, aku nak sgt kawin. Sbb masa bercinta sweet2. Ingat kawin nak halalkan hubungan. Betul kata tulisan Adnin Rosli dalam tarbiah sentap. Niat kawin kalau setakat nak "halalkan" tak cukup. Perkara pertama mesti kerana Allah dan kene tau kahwin adalah amanah.
Pesan aku, buat wanita2 di luar sana. Yg pemalas mcm aku. Berubahlah. Bnda malas ni bukan boleh berubah sekelip mata. Didiklah diri dari skrg supaya buang sifat malas. Jadilah wanita yg serba boleh. Bukan hidup hanya bermalas2 malasan lps tu bercinta tanpa fikir bnyak tanggungjawab dalam hidup in future.
Plus, bila fikir balik. Laki aku ceraikan aku sbb bnda2 mcm ni padahal usia mahligai kami baru masuk setahun. Dah tak tahan. Kesian mak ayah aku selama ni bela aku yg pemalas. Maaf mak ayah. Lepas ni aku akan cuba jadi anak yg bertanggungjawab.
Doakan aku kuat. Aku syg dia. Tapi dia ada perempuan lain. Doakan aku jumpa org yg baik. Aku nak berubah. Tapi aku nak berubah untuk mak ayah dan Allah dulu. Kawin? Nanti2 nantilah buat masa ni. Aku nak kutip ilmu. Supaya bila dah kawin nanti ada ilmu nak didik anak. Supaya tak jadi mcm aku.
Buat lelaki. Kahwini perempuan bukan sbb kecantikan je. Cantik tak reti buat keje tak ada makna. Mcm aku( eh cantik ke? Hehhe) sbb tu org zaman dulu kalau kawin dari A-Z dia siasat pasangan tu dari jiran2 sebelah, kawan2 saudara mara. Bukan main sapu je nak kawin.
Semoga perkhawinan adalah satu ibadah . Bukan kerana nafsu. Kita nak melahirkan generasi hebat. Kalau takde ilmu .kawin. keluarlah generasi2 baru yg sampah . Mcm aku. frown emoticon
‪#‎TarbiahSentap‬


Wednesday, January 27, 2016

Tips mantap untuk uji anda samada anda layak jadi bisnesman atau tidak !!

Tips untuk mula berniaga cara saya.
Saya mula berniaga pada tahun 2000. Jika Tuan Puan memang nekad nak berniaga buat ini
+ kerja sebagai salesman atau salesgirl dulu
+ gaji hanya pada komisen 100%
+ pilih industri mana yang ingin ceburi
Contoh kerja sales yang boleh dicuba
+ Salesman Kawalan Serangga
+ Salesman Laminated Flooring
+ Salesman Penapis Air
+ Salesman Pakej Percutian
+ Salesman Kereta Bas Lori Kapal
+ Salesman Motor
+ Salesman Tayar
+ Salesman Aircond
+ Salesman Tinted Kereta dan Rumah
+ Perunding Renovasi Rumah
+ Perunding Perkahwinan
+ Perunding Mak Andam
+ Perunding Spa
Semua contoh diatas, saya pernah tanya kawan saya bangsa Cina komisen dia jadi Salesgirl Laminated Flooring berapa ?
Selamba dia cakap paling rendah sebulan
RM 12,000 sahaja... haha
Miss Kwan pula, jual tinted cermin kereta mewah sales dia sahaja sebulan min target RM 150,000 bayangkan komisen 10%...
Masalahnya kebanyakan orang nak berniaga bila suruh jadi salesman tidak mahu.
Bila sudah mahu ditanya pula gaji basic berapa pula sebulan
Bila sudah diberi gaji basic ditanya pula elaun elaun lain
Buat kerja salesman salesgirl dulu minimum 6bulan tengok anda layak atau tidak berniaga.


Sunday, January 24, 2016

Tips penting apabila di berhentikan kerja !!!



Nota maghrib....
Ekonomi lembap sekarang ini dijangka akan terus lembap sepanjang tahun 2016.
Kepada tuan yang mungkin hilang pekerjaan, ini beberapa tip survival:
+ Jangan usik duit pampasan yang diterima. Pegang kuat-kuat pesan ini!
+ Simpan duit pampasan jauh-jauh dari tangan kita.
+ Mula kurangkan kos gaya-hidup.
+ Jika mahu bekerja, buatlah apa-apa sahaja pekerjaan. Jangan fikirkan sangat gaji dan lain-lain. Yang penting, setiap pagi kita keluar rumah dan pergi bekerja. Ini penting demi menjaga maruah kita di depan anggota keluarga.
.
NOTA Tambahan:
+ Jangan sekali-kali membuka bisnes francais.
+ Jangan sekali-kali membakar duit dengan mengeluarkan produk OEM.
+ Jangan sekali-kali masuk apa-apa jua skim-skim sontot.