Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Wednesday, May 14, 2014

Tips untuk orang muda untuk simpan duit untuk kahwin iaitu menabung emas.

Salam,

Bila masuk bab nak kahwin nie, orang yang paling pening adalah bakal pengantin samada lelaki atau perempuan dan jugak emak ayah bakal pengantin nanti. Bab paling pening bila nak kahwin adalah berkenaan dengan duit. Yea duit itu adalah perkara utama zaman sekarang untuk kita nak kahwin. Dari mula kita bercinta sampai la ke mati nanti, semuanya tentang duit.




Yang mana berduit tu mestilah tak rasa gusar sangat sebab memang dah berduit dan bersedia. Tetapi yang masalahnya adalah pada yang tiada berduit tetapi nak kahwin. Masalah tak berduit tapi nak kahwin ni la yang boleh memeningkan kepala. Nafsu kata nak kahwin tetapi duit kata no no no. Sebab tu salah satu punca zina atau masalah sosial antara budak-budak muda mudi adalah tak boleh kahwin sebab takde duit. Sepatutnya muda-mudi ini di dedahkan dengan cara nabi nak kahwin dengan cara bersederhana dan rukun-rukan nak kahwin. Bukan di dedahkan dengan baju pengantin, pelamin cantik, catering dan sebagainya. Hehehe.

Salah satu tips untuk korang mengatasi masalah duit nak kahwin ni kena mula dari awal. Paling elok mula-mula korang dah bekerja. Bila korang dah mula-mua dapat kerja, bermula dari bulan pertama korang beli emas 1 dinar setiap bulan kalau boleh atau setiap 2 bulan. Emas 1 dinar adalah yang paling praktikal dan "murah" untuk korang beli dan kumpul dan simpan. Jika korang konsisten membeli dan menyimpan emas 1 dinar untuk beberapa tahun, dengan kenaikan harga emas nanti, korang boleh jimatkan duit untuk buat kenduri kahwin. Jimat duit untuk kenduri kahwin? Tak pernah aku dengar kenduri kahwin boleh menjimatkan. Hehehe.

Ok begini.

Aku amik contoh 1 dinar public gold. Pada tarikh 31.05.2014 , harga satu dinar public gold adalah RM593. Harga emas akan berubah sepanjang masa dan tahun. Jadi tak kira harga berapa 1 dinar tersebut, jadikan amalan satu dinar satu bulan dari gaji korang bekerja atau dari duit part time korang bekerja beli 1 emas dinar.

Katakan umur korang sekarang 22 tahun.

Bermula januari hingga disember, korang dah kumpulkan 1 dinar emas sebanyak 12 keping 1 dinar emas.

Jadi duit korang dah keluar adalah RM593 (assume harga emas konsisten RM593 utk 1 dinar sepanjang tahun 2014) x 12 keping 1 dinar,

RM593 x 12 keping 1 dinar = RM7116 . Ini adalah jumlah duit yang di keluarkan untuk tahun 2014. Ini untuk setahun sahaja anda ikat perut dan berdisiplin untuk menyimpan emas.

Ok katakan kita assume selepas 2014 korang dah tak beli emas 1 dinar lagi. Katakan selama 5 tahun korang tak beli. 

Katakan pada tahun 2020, harga emas satu dinar naik sebanyak RM700 dan harga jual untuk 1 dinar public gold adalah RM650. Jadi katakan lah korang nak kahwin pada tahun 2010.

Pada tahun 2014, anda dah ada 12 keping satu dinar berharga RM7116. Jadi dengan 12 keping 1 dinar tersebut, anda jual balik kepada public gold dengan harga RM650 sekeping.

Jadi untung jualan emas 12 keping 1 dinar itu adalah:

RM650 x 12 keping 1 dinar = RM7800, kenaikan sebanyak RM684 !!!! 

Jadi dengan memiliki emas seawal yang mungkin dan mengumpul emas seawal yang mungkin ia banyak membantu anda mengurangkan beban menanggung kos perkahwinan nanti.

Mungkin ada yang kata, itu kalau harga emas naik, kalau masa nak jual harga emas turun jugak, lagi rugi la nampaknya. Itu salah yea. Adakah berat emas kita akan berubah bila harga emas turun ? Jadi emas masih berharga cuma pada masa nak jual sahaja harga emas tak begitu sesuai untuk di jual. Mungkin dengan kesabaran yang ada , anda boleh menunggu harga emas naik. Yang penting memiliki dan menyimpan emas berpuluh tahun pun, nilai emas sentiasa berharga. Itu fakta yang tidak boleh di pertikaikan.

Hanya akal fikiran dan persediaan anda sahaja dapat membantu anda menghadapi kegawatan atau keruntuhan sistem kewangan dunia. Malaysia tidak lari dari menghadapi masalah itu nanti.

Fikirkan. Cuba perhatikan gambar di bawah. Jika anda dapat fikirkan maksud tersiratnya anda masih berpeluang dan mempunyai masa untuk berubah menyimpan emas.



1 comment:

aTan aHmad said...

Kami suami/isteri ada menjual sambal ikan bilis.


Kunjungi page FB kami


https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/
https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/
https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/
https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/
https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/

*** copy link atas dan paste di web browser ***


Sesiapa yang tak sempat nak masak.
Sesiapa yang nak bawak travel/camping/naik gunung
Sesiapa ada anak/kenalan yang belajar di asrama.
Sesiapa yang suka ratah sambal ikan bilis.
Sesiapa yang nak berjimat sikit
Sesiapa malas kopek ikan bilis.
Dan sesiapa sahaja.


Penyelesaian nya adalah sambal ikan bilis.


tq admin