Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Sunday, April 23, 2017

Tips simpan duit untuk travel

Salam,


Travel. Kalau korang aktif berfacebook atau mana-mana media sosial. Mesti akan terbaca tentang travel. Tips travel. Destinasi travel. Travel budget. Bukan sekadar dalam negara tetapi luar negara juga. Aku ni bukan la kaki travel sangat buat masa ni tetapi seronok jugak la baca blog atau tips-tips travel. Samada orang yang travel tu dari luar negara atau dalam negara.


Mana-mana web atau link atau video yang cerita pasal travel dan sewaktu dengannya, memang aku akan save link tersebut supaya boleh di jadikan rujukan akan datang.


Kiranya aku sekarang pun tengah simpan duit, mana la tahu satu har nanti di masa yang sesuai, aku dan isteri resign 24 jam dari kerja kami sekarang, dan dengan duit simpanan tu aku dan isteri nak travel. Kami pun takda anak lagi walaupun berusaha juga.


Sekarang ni aku memang kaki tengok dan follow video youtube dari orang-orang luar negara. Yang hari-hari kerja mereka adalah travel. Bukan sekadar tengok je, siap aku jadi subscriber video youtube channel dia orang. Senang dapat notification bila mereka upload video terbaru kat youtube tu.


Aku pun kadang-kadang terfikir bagaimana mereka kumpul duit simpanan untuk travel mereka. Ada sahaja setiap hari diaorang akan upload travel dari sebuah negara ke sebuah negara. Diaorang punya gadget seperti video/kamera/laptop bukan cikai-cikai barang. Semua tip top punya gadget. So persoalannya, di mana mereka dapat duit ?


Dalam video youtube dari traveller luar negara tu, mereka ada kongsikan tips bagaimana mereka dapatkan duit untuk travel. Senarai di bawah adalah antara tips yang mereka kongsikan. Selamat mencuba !


1. Disiplin menyimpan

- ini adalah paling basic iaitu menyimpan, kebanyakkan mereka kata adalah dari permulaan menyimpan. Aku tak pasti la berapa lama mereka menyimpan tetapi kebanyakkan dari mereka adalah orang yang menyimpan duit.

2. Ubah gaya hidup

- ada juga tips yang mereka kata , mereka ubah gaya hidup mereka supaya mereka dapat menyimpan lebih banyak dan cepat. ubah gaya hidup seperti kurangkan bersosial di luar seperti tengok wayang, melepak kat kedai2 hispter. Kurang bershopping. Dengan ubah gaya hidup ini, mereka dapat menyimpan. Sanggup ke korang ? Hehehehe.


3. jual dan menjual

- ada juga tips supaya buat small bisnes instead guna duit gaji. means buat part time biz kecil-kecilan.


dan ada macam-macam lagi, korang pergi youtubue dan search tips for travel, tips saving money for travel. mmg melambak2.

ni satu contoh video youtube berkenaan dengan tips simpan duit utk travel. aku share kat korang eh.


1 comment:

aTan aHmad said...

salam admin ,


Kami suami/isteri ada menjual sambal ikan bilis dengan harga serendah RM12 per gram.


Kunjungi page FB kami di https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/.


Sesiapa yang tak sempat nak masak.
Sesiapa yang nak bawak travel/camping/naik gunung
Sesiapa ada anak/kenalan yang belajar di asrama.
Sesiapa yang suka ratah sambal ikan bilis.
Sesiapa yang nak berjimat sikit
Sesiapa malas kopek ikan bilis.
Dan sesiapa sahaja.


Penyelesaian nya adalah sambal ikan bilis.


tq admin