Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Saturday, August 15, 2015

Tip Bisnes: Jual tong gas pun boleh bina syarikat besar.



Lihat MASALAH manusia, dan mulakan perniagaan.

Ramai orang kelam kebut nak mulakan business dengan modal agak besar, nak ada kedai, nak ada stall, pekerja, air-cond etc. Tak perlu itu semua.

Baik.

FY akan berikan tips mudah untuk anda mulakan business dengan kos yg rendah.

1. GAS (rumah).
> Buat flyer ringkas, 1/2 A4, tulis pakai marker (kalau xde komputer dan printer). Tulis ini: GAS HABIS?? Call saya, saya hantar la ni jugak. 012.345.6789. Fotostat banyak dan edarkan di kawasan rumah u. Standby satu tomng gas kosong utk 'swap' dengan kedai. Client call, swap di kedai then hantar kpd client. Hantar guna motor jer. Ambil upah dan service. Katakan RM5 utk satu tong. Kalau kena pikul naik rumah flat, lift rosak, charge la lebih sikit.

Katakan:
Satu kawasan ada 1000 unit rumah (kediaman). 5% call u setiap hari (at least), u dah ada 50 client sehari. 50 x RM5 = RM250. Minyak motor, katakan sehari RM10, makan minum u RM20, u dah ada gaji sehari dalam RM220 sehari. RM200 la kira senang.

Mmg kelihatan ada 'despatch gas' ni bawa 3 tong gas guna motor, sekali jalan.
Mereka x mencuri, x merompak, bukan menganggur dan bukan minta derma.

Then, kembangkan wilayah pengedaran flyer dan jajahan penghantaran gas tersebut.

Tips:
1. U boleh kawtim dgn pembekal gas, harga lebih murah.
2. U boleh gajikan pekerja di kemudian hari, sebagai penghantar gas, u dok rileks dan boleh buat kerja (business) sampingan lain.
3. Sabar, u boleh jadi pembekal gas di kemudian hari nanti. Proses yg ni ambil masa sikit, bergantung kpd network dan kecekalan u hadapi cabaran.

Boleh cuba.
Usah malu.
Buat dengan konsisten.
Buatlah, sebelum org Pakistan dan Bangla buat.

1 comment:

aTan aHmad said...

salam admin ,


Kami suami/isteri ada menjual sambal ikan bilis dengan harga serendah RM12 per gram.


Kunjungi page FB kami di https://www.facebook.com/SambalIkanBilisN9/.


Sesiapa yang tak sempat nak masak.
Sesiapa yang nak bawak travel/camping/naik gunung
Sesiapa ada anak/kenalan yang belajar di asrama.
Sesiapa yang suka ratah sambal ikan bilis.
Sesiapa yang nak berjimat sikit
Sesiapa malas kopek ikan bilis.
Dan sesiapa sahaja.


Penyelesaian nya adalah sambal ikan bilis.


tq admin